Lapítanak a milliárdosok: nem pörög a luxuspiac

Pénzcentrum2009. június 29. 11:02

A nagyösszegű jelzáloghitelek specialistájának tartott largemortgageloans.com adatai szerint 2008-ban 41 %-kal csökkent az egymillió font feletti ingatlanügyletek száma Nagy-Britanniában. Míg 2007-ben 9 003 darab ebbe a kategóriába sorolható lakóingatlan cserélt gazdát, addig 2008-ra ez a szám 5 302-re csökkent.

Egyes feltételezések szerint a milliárdosok vagy kivárásra játszanak, vagy annyira megszenvedik a válság hatásait, hogy egyszerűen nem tudnak most drága ingatlanokat vásárolni. Véleményünk szerint az utóbbinak nagyobb a valószínűsége. Meg kell említeni azt is, hogy a felső kategóriás ingatlanok az összes lakáseladás 0,7 %-át teszik ki, ami valójában csak csepp a tengerben.

Arányait tekintve a legnagyobb mértékű visszaesést a főváros és az északnyugati országrész szenvedte el, míg Skócia és az északkelti területeken nem volt annyira drámai a csökkenés. Bár a londoni címek iránt csökkent az érdeklődés, a szakértők szerint még mindig ez tűnhet a legjobb befektetésnek.

Paul Welch, a largemortgageloans.com igazgatója elmondta: "A milliárdosok többségének pénztárcáját érzékenyen érintette a válság, de aki rendelkezik még tartalékokkal, az a jelentős engedményeknek és az árcsökkenésnek köszönhetően jó üzletet köthet."

A Nationwide adatai szerint májusban 1,2 %-kal emelkedtek a lakásárak Nagy-Britanniában, ami alapján már többen - talán némileg elhamarkodva - kijelentették, hogy elkezdődött a piac talpraállása.

Címkék: