Meddig kell még várni Dubai feltámadására?

Pénzcentrum2009. június 17. 15:02

Elemzőket kérdeztek arról, hogy vajon meddig tarthat a korábban mindenkit elkápráztató dubai ingatlanpiac mélyrepülése. Többen úgy vélték, hogy 2011 lehet a változások éve, de most minden második megkérdezett azt mondta, hogy már 2010-ben bekövetkezhet a fordulópont.

A válaszadók egyetértettek abban, hogy a 2009-es év még újabb 20-25 %-os árcsökkenést hozhat magával és a mélypontot valószínűleg nem éri el idén a piac. A 2010-es évben további 15 %-os visszaesést jósolnak, csak ezt követően érkezhet el a fordulat.


Forrás: propertywire.com

Az ABU Dhabi Nemzeti Bank vezető elemzője elmondta: "A saját bőrünkön érezhetjük az ingatlanárak csökkenését, ami a válság óta drámai méreteket öltött. A szektorban továbbra tapintható a feszültség, a talpra állás még eltarthat egy ideig. A likviditási problémák, a munkahelyek elvesztése és a külföldi kereslet csökkenése mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy késik a piac stabilizálódása."

Más szektorokhoz hasonlóan az ingatlanpiacon is érzékelhető a kereslet visszaesése, Dubaiban további nehézségeket okoz a népességszám - elsősorban a bevándorlók és a külföldi munkavállalók számának - csökkenése, ami magával rántotta a keresletet.

A bérbeadás területén sem túl fényesek a kilátások, elemzések szerint a korábbi szint felére zuhantak a bérleti díjak. Szakértők szerint fontos a jogi környezet újragondolása, valamint a befektetői- és a vásárlói bizalom visszaszerzése.

Címkék: