Itt az adat Svájcból: milliós négyzetméterárak

Pénzcentrum2009. június 16. 12:02

Annak ellenére, hogy világszerte a lakásárak zuhanásáról érkeznek a hírek, Svájc ebben a tekintetben is üde színfoltnak bizonyult. Az alpesi országban nem tapasztaltak árcsökkenést, a belső kereslet élénk maradt, a síparadicsomokban pedig átlag felett elszálltak az árak.

Elemzők szerint a lakáspiac stabilitásának okai közé sorolható, hogy az ország számos nemzetközi szervezetnek és vállalatnak ad otthont, az ország lakói pedig több nemzetiséghez tartoznak. A városok közül továbbra is Genf és Zürich a legnépszerűbb, ugyanakkor a hegyvidéki ingatlanok sem veszítettek a vonzerejükből.

A Knight Frank's ingatlanpiaci tanácsadó és elemzőcég adatai szerint a svájci lakásárak stabilan 4,5 %-ot emelkedtek az elmúlt évben. Az átlagos négyzetméterár 5,5-6,0 ezer svájci frankra (1,0-1,1 millió forintra) tehető, de a nagyvárosokban a 12,0-15,0 ezer frankos (2,2-2,8 millió forintos) négyzetméterárak sem ritkák.

A nyaralók és a hétvégi házak iránti kereslet sem hagyott alább. A felkapottabb síparadicsomokban 10,0-20,0 ezer frankos (1,9-3,7 millió forintos) négyzetméterárakkal találkozhatunk, míg a kiemelt régiókban egészen 35,0 ezer frankig (6,5 millió forintig) is felkúszhatnak az egységárak. A tanácsadó cég szerint a svájci ingatlanpiac várhatóan idén is megőrzi stabilitását.

Címkék: