Mégis minden lakásra kivetik az ingatlanadót?

Magyar Hírlap2009. május 27. 08:17

A Pénzügyminisztériumnak komoly tervei vannak az ingatlanadó értékhatárának leszállításáról vagy megszüntetéséről - értesült a Magyar Hírlap kormányzati forrásokból. Vita csak a körül van, hogy ezt mikor lehet a legkisebb politikai veszteséggel meglépni: valószínűleg az őszi ülésszak előtt állnak elő a tervvel.

Néhány költségvetési ügyekben jártas MSZP-s frakciótaggal közösen a Pénzügyminisztérium azért hozná vissza Bajnai Gordon kormányfő eredeti tervét, az értékhatár nélküli általános ingatlanadó bevezetését, mert a harmincmillió forintos értékhatár felvetésével sem sikerült érdemben csillapítani az újabb adó miatti társadalmi. Úgy érvelnek, hogy ha már nem sikerül elkerülni a politikai veszteséget, legalább az anyagi mozgásterük nőjön. A minden ingatlanra kivetett adóból csökkenthetnék más területeken az adókat, s ez megkönnyítené a személyi jövedelemadó mérséklését. Kormányzati és szocialista forrásaink szerint e lépéssel már politikailag is lehetne kezdene valamit.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a kormány mégis minden ingatlant megadóztat, tekintet nélkül az értékére. Ezt több elemző is alátámasztja, némelyikük határozottan szorgalmazza az ingatlanadó értékhatárának lejjebb vitelét. Mások a négyzetméter-alapú adózást támogatnák, tekintettel az értékövezeti besorolás alkotmányossági problémáira.

Update: A Pénzügyiminisztérium közleményben cáfolta a Magyar Hírlap értesüléseit. Erről bővebben itt olvashat.

Címkék: