Egy erőműben rendezik a júliusi Világjátékokat - videóval

Pénzcentrum2009. május 22. 13:02

A világon egyedülálló, napelemes stadionnal készül a júliusi Világjátékok megrendezésére a tajvani Kaohsiung városa. A környezetbarát rendszernek nem csak a sportesemény idején veszik hasznát, mivel csatlakoztak a helyi áramszolgáltató hálózatára, amely felveszi a stadion által termelt többletenergiát.

A stadion szerkezetét 14 155 négyzetméteres felületen összesen 8 844 darab napelemmel borították, melyek képesek annyi áramot előállítani, amennyi a stadion megvilágításához és a két óriáskivetítő működtetéséhez szükséges. 


Az 50 ezer férőhelyes stadiont Toyo Ito, neves japán építész tervezte, a különleges sárkányforma szintén egyedivé varázsolja a sportlétesítményt. A pálya, a nézőtér, a létesítmény egyéb területei és a kivetítők nem használnak annyi áramot, mint amennyit a rendszer képes előállítani, ezért csatlakoztak a helyi áramszolgáltató rendszerére.

Amikor nincsenek sportesemények, akkor a szolgáltató átveszi a többletenergiát és a saját elosztó rendszerében hasznosítja azt. Számítások szerint a stadion évente 1,14 millió kilowattórát képes előállítani, ami amellett, hogy ellátja a létesítményt és a hálózatot, éves szinten 660 tonna széndioxid kibocsátástól mentesíti környezetünket.

Címkék: