Megjelentek a hiénák a Balatonon: egyre több az eladó víkendház!

Pénzcentrum2009. április 23. 09:00

Jelentősen nőtt a Balatonnál az eladó nyaralók száma, mind többen kénytelenek megválni víkendházuktól. Mindeközben megjelentek már az ingatlanpiac "hiénái" is, akik áron alul vinnék a szorult helyzetbe került családok házait.

A napról napra bővülő balatoni ingatlan a lepusztult, néhány millióért kínált nyaralótól, a 150 milliós tóparti palotáig minden megtalálható.

Balassa Éva, a füredi Balaton Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa szerint olyan, mintha mindenki eladna, folyamatosan kapják a megbízásokat. Tapasztalatai szerint az eladók közül sokan családi lakásuk, házuk hiteléhez fedezetként használták balatoni nyaralójukat, és most annak eladásával, majd a kölcsön visszafizetésével próbálnak menekülni a mind magasabb törlesztőrészletektől. De gyakori az is, hogy hitelre vett nyaralót árulnak, mert már nem tudják fizetni a törlesztést.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Ujvári István, a siófoki Pe-Pi Ingatlancentrum társtulajdonosa is, aki szerint idén már a magukat befektetőnek valló "hiénák" is megjelentek, akik a szorult helyzetbe került családok ingatlanjaira vadásznak: azonnal fizetnek ugyan, de mélyen áron alul vásárolják fel a házakat.

Török Christian, a keszthelyi Canella CE Kft. ügyvezetője is azt tapasztalja, hogy a múlt évhez képest náluk is jelentősen nőtt az eladó nyaralók száma. A szakember szerint jelenleg a nagyon olcsó - a víztől távolabbi, felújításra szoruló, néhány milliós - házakat, valamint a drágább, új vagy újszerű, exkluzív kivitelű ingatlanokat lehet gyorsan eladni, a "középkategóriás", 15-25 milliós nyaralók viszont csak áron alul kelnek el hamar.

Szerencsére a kereslet élénküléséről is beszámoltak néhányan, balatonfüredi, siófoki ingatlanirodák egyöntetűen állítják: náluk legfeljebb a közvetlen vízparti ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Keszthelyen viszont - Török Christian szerint - tavaly tavaszhoz képest csaknem megduplázódott az üzletkötések száma. A vevők között az utóbbi évekhez képest több a külföldi, de a vásárlók túlnyomó része továbbra is magyar. A vevők többsége egy összegben, készpénzben fizeti ki a vételárat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar ingatlanvásárlók, Török Christian szerint, a biztos befektetési lehetőséget látják a balatoni nyaralókban, míg a külföldieket a gyenge forint motiválja, hiszen míg tavaly egy húszmilliós nyaraló még 80 ezer euróba került, most viszont az árfolyamváltozás miatt 68-70 ezer eurót kóstál.

Egy elsősorban külföldiek számára házakat áruló közvetítő szerint azonban az árfolyamhatás nem érezhető már sokáig, hiszen egyre többen már csak 290-300 forintos árfolyamon számolt euróért hajlandó eladni a házát.

Címkék: