Fenntartható ingatlanok: sokat spórolhatunk

Pénzcentrum2009. április 22. 12:30

A környezettel harmóniára törekvő, fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő ingatlanfejlesztés mára üzleti előnyöket nyújtó, megkülönböztető tényezővé válik az ingatlanpiacon.

A folyamat Nyugat-Európában és a tengerentúlon terjed, és bár itthon is egyre több példája akad, azonban mind fejlesztői, mind bérlői, tulajdonosi oldalról is szemléletmód váltás lesz szükséges az áttöréshez.

A fenntartható fejlesztés újfajta szemléletmódot tükröz, melynek keretében az ingatlanfejlesztő az épület elsődleges céljain túl annak környezetével és használóival kialakuló kapcsolatára is hangsúlyt fektet. Mindez az ingatlanfejlesztésben érintett összes fél számára - a fejlesztőtől kezdve a tulajdonoson és a bérlőkön át az épület használóit és a környezetében élőket is beleértve - előnyöket hordoz.

A bérlők számára alacsonyabb működési költséget, a lakók és használók számára jobb, emberközelibb életteret jelent, míg a tulajdonosok és a fejlesztő számára nagyobb értéket, biztosabb hozamot teremt. Ez a szemlélet nem csupán az épület környezetvédelmi mutatóinak javítását jelenti, a fejlesztés során felhasznált anyagok és maga a kész épület hosszú élettartama, a létrejövő harmonikus, emberközeli élettér, az épület rehabilitációs funkciója mind hozzáadnak az értéklánchoz. Ez a megnövelt érték pedig a piacon is egyre inkább érvényesíthető.

Külföldi példák igazolják, hogy a fenntarthatóság szempontjai szerint létrehozott épületek többletköltségét egyre inkább érvényesíteni lehet a bérleti díjakban. Egy fenntarthatósági szempontok alapján tervezett és épített ingatlan fejlesztési költsége kereskedelmi ingatlanok esetében megközelítőleg 5-7,5%-kal magasabb, mint egy tradicionális ingatlan építési költsége. Lakóingatlanok esetében ez az arány akár 12.5% is lehet. Azonban a környezettudatos házak bérleti díjai a piaci tapasztalatok szerint 2-6%-kal magasabbak, mivel a beruházással a bérlők számára is fontos értéket lehet teremteni.

A fenntarthatóság szemléletének megfelelően épített ingatlanok esetében az alacsonyabb energiahasználatból adódó megtakarítás legalább 10%-os, de megfelelő technológiával akár az 50% is elérhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Egy átlagos kereskedelmi épületben az üzemeltetési költségek 30%-át teszik ki az energiaköltségek. Ez azt jelenti, hogy egy környezettudatos épületben, ahol az építési mód miatt 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt a bérlő, az összes üzemeltetési költsége 9%-kal alacsonyabb lesz. Ha a fejlesztő a fenti többlet költségeit teljes mértékben áthárítja, a bérlőnek még így is kifizetődő lesz a környezettudatos házban területet bérelnie" - emeli ki Baross Pál, az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

A csökkenő üzemeltetési költségeken kívül a fenntarthatóság szempontjainak megfelelő ingatlanfejlesztés másik előnye, hogy növeli az épületek élettartamát. A hosszabb felújítási ciklus miatt ugyanarra az üzemeltetési időszakra vetítve a felújítási költségek is alacsonyabbak. Mindent összevetve a fenntartható fejlesztés többletköltségei hosszú távon akár tízszeres megtérülést hoznak, állítják az erről szóló tengerentúli felmérések.

Címkék: