Áramfogyasztás: a lakosság spórol, vagy a vállalatok álltak le?

Pénzcentrum2009. április 20. 09:15

Április közepéig összességében mintegy 4,5 %-kal kevesebb villamosenergia-fogyasztást mért a rendszerirányító Mavir, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ez a napi csúcsteljesítményt vizsgálva 300-400 megawatt, közel két átlagos erőművi blokk teljesítményének megfelelő visszaesést jelent.

A szolgáltatók tapasztalatai szerint a fogyasztás csökkenése zömében az ipari fogyasztók igényeinek szűkülésére vezethető vissza. Az E.On-csoportnál 10 %-os visszaesést tapasztaltak idén, ennek jelentős részéért az üzleti szféra a felelős, a lakosságnál nincs még jelentős csökkenés. Sőt a cég felméréseiből az derült ki, hogy a lakosságnak nincs pénze utazni, szórakozni, többet vannak otthon. A cég szerint amennyiben a válság tartós lesz, akkor a lakossági körben is változnak majd a fogyasztói szokások. Az ipari fogyasztók áramigény-csökkenése egyébként elenyésző az érintett cégek termelés-visszaeséséhez képest.

Az Elmű-Émász csoport területén is közel 10 %-os fogyasztáscsökkenést mértek, ami főleg a nagy ipari felhasználók termelésének zsugorodása miatt következett be. A vállalat képviselője szerint eddig úgy számolt mindenki, hogy 1 %-os GDP-növekedéshez 0,5 %-os energiafogyasztás-növekedés társul, ez most visszafelé is beigazolódni látszik.

Az energiaigény visszaesését a termelők is érzik, a fővárosi távfűtés 60-65 %-át is biztosító Budapesti Erőműnél azt tapasztalták, hogy a piaci szerződéseik keretében kevesebb villamos energiát vettek át a partnereik, ami eddig mintegy egy gigawattóra energiamennyiségnek felel meg.

Címkék: