Lakáspiac: a vevők fele készpénzben fizet

Pénzcentrum2009. április 17. 10:15

Úgy tűnik, megmozdult az ingatlanpiac: egyre többen döntenek úgy, hogy megtakarításaikat lakásba fektetik. Már a panelektől sem ódzkodik mindenki, ugyanakkor a kínálatban egyre több százmilliós villa, balatoni luxusnyaraló jelenik meg.

Tavaly októbertől januárig érezhetően beállt az ingatlanpiac, egy kis, készpénzzel rendelkező csoporton kívül nem sokan keresgéltek az eladó lakások, házak között, annál többen szerettek volna megszabadulni például a kifizethetetlen mértékűvé dagadt svájcifrank-, illetve euróalapú hiteltörlesztés terhétől, és döntöttek az értékesítés mellett.

Az idei év elején, februárban azonban megváltozott a helyzet: határozottan megélénkült a piac. Ráadásul míg korábban az ügyfelek mintegy negyede volt készpénzes vevő, most minden második ember hitelfelvétel nélkül köti meg az adásvételi szerződést.

Mi magyarok hagyományosan vonzódunk az ingatlanokhoz, és egyre több olyan - főként negyven feletti, Budapesten vagy vidéki nagyvárosban élő vásárló van, aki nem érzi biztonságban a bankban tartott 5-15 millió forintját. Szakemberek szerint érdemes másfél-két szobás, jó közlekedésű, új lakást venni, de egy ugyanekkora, vagy akár garzonméretű felújított használt lakás is jó választás.

A panelektől sem mindenki ódzkodik, ma már sok szépen rendbe hozott, panelprogramos házban található lakás van, és ebben a kategóriában plusz két-hárommillió forint akár két pluszszobát is jelenthet. Ezeket az újakhoz hasonlóan bérbe lehet adni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor a nagy értékű házak, nyaralók piacán megjelentek a kuriózumok: 50-60, de 150-200 millió forintért kínált villák, balatoni üdülők, panorámás telkek is szerepelnek az adatbázisokban. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy azok a tehetős családok, amelyek itthon és külföldön több helyszínen élnek, most készpénzre szorulnak, ezért megválnak egy-egy házuktól, lakásuktól

Címkék: