Térítés nélkül vennék át az országban góródó kétmillió gázpalackot!

Pénzcentrum2009. április 15. 08:15

A gazdasági tárca rendelettervezete szerint térítés nélkül adhatók le a cseretelepeken a lakosságnál lévő pébégázpalackok. A begyűjtés és megsemmisítés így is csak nullszaldós lehet a forgalmazók számára.

A vezetékes gázszolgáltatás terjedésével párhuzamosan jelentősen csökkent a pébégázpalackok forgalma. Az országban nagy mennyiségű, 2-2,3 millió palack vált rövid időn belül feleslegessé. A lakosság birtokában lévő gázpalack a felhasználó tulajdona, melynek használatáért és szabályos tárolásáért a fogyasztó felelős. Aki megvásárolta a palackot, de már nincs szüksége rá, az eladhatja, vagy térítés nélkül leadhatja a gázcsere-telepen. A használaton kívüli gázpalackok leadásával, illetve az átvételi kötelezettség előírásával megindulhat a veszélyes hulladéknak minősülő pébégázpalackok begyűjtése és megsemmisítése.

A palackok ártalmatlanítása és roncsolása a pébégáz-forgalmazók tulajdonában lévő három palackjavító és töltőüzemben történhet meg. A számítások szerint a palackok megsemmisítésének költsége darabonként 1700 forint, a hulladék értéke 200 forint/kilogramm alumíniumfelvásárlási ár esetén (ami már csak 100 forint) 1400 forint körül van. A megsemmisítés költsége a palackok számától függően csökkenhet, de a térítésmentes begyűjtés is éppen csak nullszaldós lehet a forgalmazók számára. A Magyar PB Gázipari Egyesülethez tartozó tagvállalatok, valamint a szerződött viszonteladói partnerek cseretelepein - az ország mintegy 95 helységében, Budapesten pedig 5 helyen - biztosítani tudják a használaton kívüli pébégázpalackok begyűjtését.

A rendelet módosításának elkészítésekor megvizsgálták a térítési díj és a betétdíj bevezetésének lehetőségét is, ám mindkettőt elvetették.

Néhány éven belül az egész pébégáz-forgalmazás átalakul, mert 2013-tól a gyártók várhatóan bevezetik a depozitrendszert, azaz a palack a vállalat tulajdonában marad és a visszavételénél az értékcsökkenést is figyelembe fogják venni. A Magyar PB Gázipari Egyesülethez tartozó tagvállalatok az új kompozit anyagból - vagyis nem alumíniumból - készült palackokat már csak márkanévvel ellátva hozzák majd forgalomba, s ezeknél az újratöltési rendszer is megváltozik.

Címkék:
égáz,