Feleannyi lakás cserélt gazdát a felhőkarcolók szigetén

Pénzcentrum2009. április 9. 16:00

Egy frissen megjelent ingatlanpiaci jelentés szerint az előző év hasonló időszakához képest 52 %-kal csökkent a manhattani ingatlan eladások száma az idei első negyedévben. A forgalom jelentős visszaesésével szemben az átlagos lakásár mindössze 2 %-kal csökkent, jelenleg 925 ezer dollár.

A jelentés szerint utóbbi számadatot kedvezően befolyásolta - talán torzított is valamennyit rajta -, hogy számos kiemelt, luxuskategóriába tartozó ingatlan jelent meg a piacon. Ezt támasztja alá, hogy a használt lakások átlagára 11 %-kal 749 ezer dollárra csökkent.

A luxusingatlanok átlagára - a mérés szerint az ingatlanok felső 10 %-a tartozik ide - 9 %-kal csökkent, de még így is meghaladja a 4 millió dollárt. Szokatlannak mondható, hogy miközben az újépítésű lakások értékesítése 67 %-kal esett vissza egy év alatt, az átlagos vételár 25 %-kal emelkedett ebben a szegmensben.

Az átlagárat jelentősen befolyásolta, hogy a nagyobb alapterületű, drágább lakások voltak a kelendőbbek, mivel a kategória célcsoportja még mindig könnyebben megengedhette magának a lakásvásárlást. A jelentés szerint a márciusi eladások bíztatóak, de az árak tekintetében a vásárlást ösztönző akciók következtében nem történt jelentős elmozdulás.

Címkék: