A nyugdíjválság hatása a brit ingatlanpiacra!

Pénzcentrum2009. április 8. 11:00

A brit nyugdíj előtt álló korosztály körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 26 %-a úgy véli, hogy meg kell válni jelenlegi otthonától és egy kisebb lakásba kell költöznie, különben veszélybe kerül a megélhetése.

Az 55-64 év közötti válaszadók közül minden tizedik még borúsabban látja a jövőt, ők úgy gondolják, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozniuk kell majd, mivel annyira kevés lenne a nyugdíjuk. Az ingatlanok kisebbre cserélése és pénzre váltása sokak szerint azért is sürgető, mert az elemzések szerint az árak még nem érték el a mélypontot.

A 65 év felettiek 18 %-a jelenleg is dolgozik, ennyien nem engedhetik meg maguknak, hogy a csupán nyugdíjrendszerre támaszkodjanak. Az árzuhanás miatt többszörösen is veszítenek a nyugdíj előtt állók. A nyugdíjalapok pénzének nagy százalékát már elvitte a válság, az ingatlanárak csökkenése minden lakástulajdonost érint, az alacsony jegybanki alapkamat miatt pedig semmit nem hoznak a megtakarítások.

A kedvezőtlen pénzügyi pozícióba került korosztály sokkal sebezhetőbb, a válság hatásai jóval érzékenyebben érinti őket, mint a fiatalabb korosztályt. A legfrissebb jelentések szerint volt némi élénkülés az ingatlanpiacon az elmúlt hónapban, de éves szinten még mindig kétszámjegyű az árcsökkenés.

A szakértők szerint az ingatlanjából pénzt csináló nyugdíjasok tömeges megjelenése tovább csökkentheti az ingatlanárak, a kínálati nyomás már így is jelentős a brit ingatlanpiacon. Egyelőre nem egy hirtelen végbemenő folyamatról van szó, de az emberek egyre nagyobb számban keresik a számukra legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.

Címkék: