Olcsóbban lehet lakást bérelni Budapesten

Pénzcentrum2009. március 27. 08:45

Úgy tűnik, az idén is lemondhatnak az inflációkövető bérletidíj-emelésről a lakástulajdonosok, akik - ha új bérlőt keresnek - akár komolyabb árengedményre is kényszerülhetnek.

Ingatlanpiaci szakértők a jelenlegi helyzetben nem látnak esélyt a bérleti díjak emelésére, sőt, nem egy esetben a tulajdonosok - a válságra hivatkozva - valamivel olcsóbban kínálják a kiadó ingatlanokat. Alkudni főleg a kevésbé előnyös helyen fekvő lakások esetében, illetve a magas bérleti díjért kínált otthonoknál lehet. Ez leginkább a kauciónál látszik meg, ami akár nullára is lealkudható.

A válságban a tulajdonosok - a nagy kínálat közepette - mindenképp szeretnék kiadni ingatlanjukat, csökkenteni az üresen állás időszakát, csak hogy bevételhez jussanak. Emellett az eddig a lakásukat kizárólag barátnak, ismerősnek kiadók is talán jobban hajlanak a kevésbé leinformálható bérlőknek is igent mondani.

Az átlagos lakásoknál - helytől, műszaki állapottól függően - akár 20-30 százalékos csökkenés is történt. A bérleti díj emelkedése csak a kivételes adottságú, például az Andrássy úti, vagy budai szuperpanorámás lakásoknál képzelhető el. A kis lakások iránt várhatóan megnő az igény, elsősorban a hitelek drágulásával, a hitelfeltételek szigorodásával összefüggésben, ám ahhoz, hogy ez számottevően emelje a bérleti díjakat, tömeges keresletnövekedés kellene.

Címkék: