Családi házak 3 millió forint alatt: itt az országos lista!

Pénzcentrum2009. március 27. 05:55

Az ingatlanpiaci hírek kapcsán az emberek leginkább a csillagászati összegekért kínált paloták hallatán kapják fel a fejüket, a Pénzcentrum ennek ellenére most arra volt kíváncsi, hogy milyen családi házat lehet vásárolni ma Magyarországon 3 millió forintért.

A felmérés elvégzéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül, a szűrés során a "ház" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe. A fénykép nélküli hirdetések sokszor megtévesztőek lehetnek, ezért ezeket kiszűrtük a találati listából.

A statisztikák szerint a 3 millió forint alatti ingatlanok döntő többsége a kisebb falvakban található, a szakértők szerint ezek az ingatlanok leginkább az közvetlen ismeretségi körön belül cserélnek gazdát. Az interneten a kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, de ezek alapján is lehet következtetéseket levonni.

A legtöbb találatot - szám szerint 45-öt - Bács-Kiskun megye jegyzi, a legolcsóbb házért 990 ezer forintot kérnek az alföldi megyében. Egymillió alatti ingatlanokkal Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében találkoztunk még, a legtöbb megyében azonban 1,5 millió forintról indulnak a házárak.

Természetesen itt legtöbbször nem azonnal költözhető összkomfortos ingatlanokra kell gondolni, hanem erősen felújításra szoruló, sok esetben teljes átalakítást igénylő házakra. A hirdetések böngészése során felbukkant néhány igazi gyöngyszem is, igényesen felújított parasztházakat és takaros portával rendelkező családi házakat is találtunk.

Az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a pénzintézetek többsége forgalomképtelennek minősíti a kis falvakban található alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. A finanszírozásból kizárt települések listájának közzététele már többször okozott botrányt hazánkban. A pénzintézetek nem szívesen hozzák nyilvánosságra az ilyen jellegű, belső használatra készített listákat, ezért még a vásárlás előtt érdemes tájékozódni a bankfiókokban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kategóriában tapasztalt adásvételeket többnyire készpénzes vásárlás, finanszírozás esetén a fészekrakó program, esetleg a félszocpol igénybevétele jellemzi. A három gyermek után felvehető 1,9 millió forintos fiatalok otthonteremtési támogatása a felsorolt ingatlanok többségének fedezné a vételárát, de a támogatás összege nem lehet több a szerződéses vételár 70 %-ánál.

Korábban: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

A tendencia hazánk demográfiai mutatóival párhuzamban abba az irányba mutatnak, hogy a falvak lélekszámának csökkenésével egyre több ilyen vidéki ingatlan kerülhet eladósorba. A vállalkozói vénával rendelkező falusi turizmusban dolgozók előszeretettel vásárolják fel az ilyen házakat és alakítják át vendégházzá.

Címkék:
fészekrakó program,