Nem kell az új lakás: tovább lassul az építőipar

Pénzcentrum2009. február 17. 10:15

Az építőipari termelés volumene a 2007. évi jelentős csökkenés után 2008-ban 5,1%-kal volt alacsonyabb az előző évinél. Az építőipar termelői árai 2008-ban átlagosan 5,8%-kal emelkedtek - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.


Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében kiigazítatlan adatok alapján 5,5%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 3,2%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,6%-kal haladta meg az előző havit. Az építőipar termelői árai 2008 IV. negyedévében 6,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipari termelés 2008. évi 5,1%-os mérséklődésén belül az épületek építése 10,6%-kal alacsonyabb, az egyéb építményeké 2,5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének csökkenése elsősorban az ipari és raktárépületek, irodaépületek építésében megfigyelt visszaesés következménye. Az egyéb építmények építése a 2007-ben bekövetkezett 20%-os csökkenés után az év második felében emelkedett; a növekedésben út- és autópálya-építéseknek, közműépítéseknek, vasútvonal-korszerűsítéseknek volt szerepük.

2008-ban a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 5,8%-kal, az épületgépészeti szerelés termelése 8,3%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól; a befejező építésé 1,5%-kal nőtt. A két építményfőcsoport termelése decemberben ellentétesen alakult: az épületek építésének volumene 15,5%-kal csökkent, az egyéb építmények építéséé viszont 39,6%-kal magasabb volt az előző évinél. A növekedés a rendkívül alacsony bázis mellett néhány, autópálya- és közműépítésen végzett nagy értékű munkának köszönhető. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 3,9%-kal mérséklődött, az egyéb építményeké 3,8%-kal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése decemberben 6,4%-kal emelkedett 2007 decemberéhez képest. Az épületgépészeti szerelés termelése 4,1%-kal csökkent, a kis súlyú befejező építésé 30,4%-kal nőtt a 2007. decemberihez mérten. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 22,5%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,9%-kal, az egyéb építményeké 1,8%-kal csökkent. 2008 egészében 11,8%-kal kisebb volumenű szerződést kötöttek az építőiparban. Az épületek építésére kötött szerződések az év minden hónapjában az egy évvel korábbi szint alatt maradtak, 2008-ban összesen 35,4%-kal csökkent a 2007. évihez viszonyítva. Egyéb építményekre 2008-ban egynegyedével nagyobb volumenű szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett közlekedési infrastruktúra fejlesztésére év közben kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A decemberben kötött szerződések volumene 10,1%-kal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 39,7%-kal kisebb, egyéb építményekre - az út- és vasútépítésre, közművek, hulladékkezelő létesítmények építésére létrejött szerződéseknek köszönhetően - 38,8%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

Az építőipar termelői árai 2008-ban átlagosan 5,8%-kal magasabbak voltak, mint az előző évben. 2008 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva az emelkedés 6,2% volt, ezen belül az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek és egyéb építmények alágazatban az árak 6,4%-kal nőttek. Az egyes építmény-alcsoportokban a növekedés 5,0% és 8,1% között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés mértéke 0,7% volt, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 0,8%-kal növekedtek.

Címkék:
vasútépítés,