Újabb támogatástól eshetnek el a magyar iskolások: már elkezdték szűkíteni, jön a felülvizsgálat

Agrárszektor.hu2023. szeptember 13. 09:31

Újraindult az iskolatej program, de ma már csak heti 3 napon kapnak tejtermékeket a gyerekek. Ennek oka az, hogy az erre fordítható EU-s támogatás fix, és az állami költségkeretet sem emelik ebben a gazdasági helyzetben. Az Unióban éppen zajlik a program felülvizsgálata, és a szakmabeliek remélik, hogy megemelik a keretösszegeket.

Döcög az iskolatej program, de legalább van, mondták az Agrárszektornak megszólaló szakemberek. A gyerekeknek juttatott tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amelyet a hazai költségvetésből egészítenek ki. A Covid előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program, amelynek nagyobb része volt nemzeti forrás. A járvány alatt, ameddig az iskolák zárva voltak, értelemszerűen az iskolatejet is felfüggesztették, de az idei tanévben a program újraindult, igaz, most már csak heti három nap juttatnak el a gyerekeknek tejtermékeket, a korábbi négy, illetve öt helyett.

A portál forrásai szerint a program évről évre történő szűkülésének alapvetően költségvetési okai vannak, a szaktárca és a tejipari szereplők is fontosnak tartják a fenntartását: az egyre kisebbre szabott iskolatej program eredeti, ötnapos fenntartásának, esetleg bővítésének nem a szándék hiánya, hanem a célra fordítható pénz szűkössége az oka. Ugyanis az erre kapott uniós forrás fix, és az állami forrás sem emelkedhet a jelenlegi gazdasági helyzetben. 

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arról beszélt, a program keretében egy átlagos évben összességében 3-4 millió liter tej, 4-5 millió liter ízesített tej, 1,5-2 millió kilogramm joghurt és 250-300 tonna ömlesztett sajt fogyott. 2 deciliter tejre vetített támogatás zsírtartalomtól függően 50-90 forint, ízesített tejnél 40-80, míg például a joghurtnál 110-120 forintot tesz ki.

Az EU-ban az iskolaprogramok felülvizsgálata zajlik, reméljük, hogy ez azt is jelenti, hogy akár emelkedhetne is az uniós támogatási rész. A hazai támogatás természetesen a nemzeti költségvetéstől függ leginkább

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá.

Címlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA

Címkék:
iskola, oktatás, támogatás, tejtermék, tej, drágulás, infláció, program, forrás, uniós támogatás, tejtermékek, uniós támogatások,