Német érettségi 2023: tippek, német vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

Pénzcentrum2023. május 12. 08:01

Pénteken német nyelvből középszinten 11 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek. Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7-14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19-30. között. A tavaszi vizsgaszezonban összesen több mint 74 ezer végzős középiskolás érettségizik. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 785 ilyen vizsgát tesznek majd. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 8700 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. Az előrehozott vizsgák száma 27 121, a szintemelő vizsgáké 13 282, míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2978."

A vizsgákra közép és emelt szinten is négy órájuk volt a diákoknak, a német is ugyanúgy épül fel, mint a szerdai matek angol: középszinten három, míg emelten négy óra alatt kell megírniuk a tesztlapot.  Az olvasott szövegértésre egy órát adnak, a nyelvhelyességre harminc percet, majd jön egy rövid negyedórás szünet. Ezután harminc perc alatt kell megoldani a hallott szövegértést és egy óra alatt az íráskészség feladatokat - írja az Eduline

Az idegennyelv érettségi négy részből áll:

Az olvasott szövegértésnél lehet például feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének azonosítása, sorba állítása, kiegészítés, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is. Itt 3-4 feladatra számíthattok.

nyelvhelyességnél elsősorban arra kíváncsiak, hogy megvan-e a szókincsed, ismered-e az adott nyelv nyelvtanját, a szavak, kifejezések pontos jelentését (beleértve azok árnyalatait), illetve kommunikációs használatát. A lényeg tehát, hogy a gyakran használt szerkezeteket, formákat fel tudd ismerni, ki tudd egészíteni és létre tudj hozni ilyeneket.

hallott szövegnél meg kell érteni az elhangzottak lényegét, követni a gondolatmenetét és megérteni a konkrétumokat, információkat belőle. Ezek lehetnek például pályaudvaron, repülőtéren, áruházban bemondott közlemények, üzenetrögzítők, menetrendek, nyitvatartások vagy más rögzített telefonos szövegek, nyilvános helyeken elhangzó utasítások, rádiós és más médiás hírek, reklámok, időjárás-jelentések, beszélgetések.

Az íráskészség résznél két feladatot kell megoldani középszinten, a rövid 80-100 szavas fogalmazásnál erre figyeljetek, a hosszabb 100-120 szavasról pedig itt írtunk.

A pontozás ugyanaz, mint tegnap az angolérettségin:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • az olvasott szöveg értésére 33-at,
  • a nyelvhelyességre 18-at,
  • a hallott szöveg értésre 33-at
  • és az íráskészségre ugyancsak 33-at kaphattok.

A vizsga itt is 150 pontot ér összesen – vagyis szóbelin még ezekhez 33 pontot tehettek hozzá. Ahogy arról beszámoltunk, emelten minden feladatrész harminc pontot ér.

Nyelvi érettségiről lévén szó, szótárt kizárólag a feladatsor az íráskészséget számonkérő részénél használhattok. Nyelvvizsgát az érettségitek csak emelt szinten ér: B1-es alapfokú nyelvvizsgát szereztek, ha 40-59 százalékos teljesítményt értek el. Viszont ha megvan a hatvan százalék, akkor azzal együtt megvan a középfokú nyelvvizsga is.

Mikor ér nyelvvizsgát a nyelvi érettségi?

Az emelt szinten tett idegen nyelvi érettségi B1-es, vagyis alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgán 40-59 százalékos eredményt értetek el. Ha legalább 60 százalékot szereztetek, akkor az érettségitek a középfokú, vagyis a B2-es komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

Már kijöttek az érettségi eredmények

Idén a német nyelvből vizsgázóknak többek között a világ első számítógépes játékáról, az egészséges étrendről, egy tónál töltött nyaralásról és az e-rollerezésről is kaptak többek között feladatokat a középszintű érettségi szövegértési feladatsorában.

A teljes feladatsort és a válaszokat itt lehet megtalálni, holnap reggel 8 órától.

Címkék:
érettségi, tippek, eredmények, német, angol, érettségibotrány, érettségizők, érettségi vizsga,