Extra ösztöndíjjal vadásszák az egyetemek a hallgatókat ezekre a szakokra: tényleg ekkora a baj?

Pénzcentrum2023. február 7. 08:58

Egyre több felsőoktatási intézményben kaphatnak a pedagógusszakokra jelentkezők extra ösztöndíjat, plusz juttatásokat. Azok az elsőéves, nappali tagozatos hallgatók havi százezer forintot kapnak, akik első helyen jelölték meg és bejutottak valamelyik pedagógusképzésre a Szegedi Tudományegyetemen vagy a Gál Ferenc Egyetemen - írja az Eduline. Minden szemeszterben újra pályázhatnak az ösztöndíjra. A Nyíregyházi Egyetem már 2021 óta havi 50 ezer forintos ösztöndíjat ad az elsőéves tanárszakos hallgatóknak, és leendő tanároknak szóló ösztöndíjprogramot indított a Pécsi Tudományegyetem is.

A különböző pedagógusképzéseken tanulók már 2013 pályázhatnak a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra, amellyel évente 125-375 ezer forintot kaphatnak, az ösztöndíjjal való ösztönzés tehát nem újdonság. Nem véletlen, hogy több egyetem extra ösztöndíjakkal növelné a pedagógusszakosok számát - írja a lap. Néhány évvel ezelőtt 17-18 ezer jelentkező közül átlagosan 10-11 ezren felvételiztek sikeresen pedagógusképzésre, 2021-ben viszont már csak 7327-en, 2022-ben pedig mindössze 6453-an kezdhették el a képzést az általános felvételi után.

A kevés jelentkező miatt 2022-ben sok tanári szakpár el sem tudott indulni, de az sem ritka, hogy – jellemzően a természettudományos szakpárokra – senki nem is jelentkezik. Pedig az álláshirdetéseket böngészve úgy tűnik, az iskolák között éles a verseny a pedagógusokért; a szakszervezetek szerint körülbelül tizenhatezer pedagógus hiányzik a rendszerből - írták.

Címkék:
egyetem, oktatás, felsőoktatás, ösztöndíj, tanár, pedagógus, álláshirdetés, jelentkezés, tanárhiány, pedagógushiány, egyetemek,