Durvulhat a tanárhiány Magyarországon: egyre kevesebben jelentkeznek erre a szakra

Pénzcentrum2022. május 4. 09:32

Nagy bajba került a magyar kémiaoktatás: évről évre kevesebben jelentkeznek, és azok közül, akik lediplomáznak tanárszakon csak a fele választja végül ezt az utat. Tavaly mindössze 11 diák jelentkezett kémiaszakra, míg évente 80-ra lenne szükség a Világgazdaság cikke szerint.

Azt már régóta lehet tudni, hogy évek óta kevesebben választják a tanári pályát: matematikaszakos tanárból 43 százalékos hiány van jelenleg, de a természettudományos tárgyak körében még nagyobb a baj Német Szilvia oktatáskutató szerint.

Szalay Luca egyetemi adjunktus, az ELTE kémiaszakmódszertan-oktatója a Szabó Szabolcs Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetésen mondta el, hogy 2013-ban még negyvenen jelentkeztek az ELTE kémiatanári szakára, de a hallgatók száma az elmúlt négy évben jelentősen elkezdett csökkenni. Az idén már csak tizenegy hallgató választotta ezt a szakot, és szintén tizenegyen diplomáztak le. Ráadásul csak a végzősök fele szeretne elhelyezkedni a közoktatásban, a többiek a magánszférában helyezkednek el.

A szakértő szerint a közoktatásnak évente 80 újonnan végzett kémiatanárra lenne szüksége, és kiemelte, hogy a magyar kémiaoktatást az orvostudományi egyetemek felvételi eljárása tartja még életben. Szalay Luca elmondta, hogy a felvételizők közül is egyre kevesebben választják ezt a szakmát, főleg azért, mert egy pedagógus kezdő fizetése nem vonzó.

Az alapítvány felmérése szerint hazánkban 2078 iskolában nincs elég kémiatanár, továbbá 214 gimnáziumban és 125 kombinált általános iskola-gimnáziumban sincs, ami a budapesti iskolák közel 40 százalékát érinti. Szalay Luca szerint már az is felmerült, hogy érdemes lehet scince típusú oktatást bevezetni, ami a kémia, fizika, földrajz és biológia tárgyakat váltaná ki. De erről a kérdésről nagyoin megoszlik a szakemberek véleménye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
tanár, pedagógus, gimnázium, magyar, tanárhiány, gimnáziumok, felvételizők,