Pedagógus-sztrájk: ezzel segíthetik a tanárok ügyét leginkább a szülők, diákok

Pénzcentrum2022. január 31. 08:08

Megtartják a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkot, de mindenhol biztosítanak gyerekfelügyeletet. Ezt mondják a pedagógus szakszervezetek. A minisztérium szerint a demonstráció törvénytelen, az ADOM Diákmozgalom ennek ellenére arra kéri a felsőbbéveseket, az első két órában maradjanak otthon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton azt írta, szerintük törvénytelen a pedagógusok hétfőre tervezett sztrájkja. Az ADOM Diákmozgalomnál mégis azt kérik a felsőbbévesektől, ha tudnak, hétfőn reggel maradjanak otthon, hogy így segítsék a tanáraikat a kiállásban - hangzott el a RTL Hiradóban. A szakszervezetek azt mondják, a szülőnek van lehetősége igazolni a hiányzást. Ettől függetlenül mindenhol lesz gyerekfelügyelet, így egyetlen gyerek sem marad tanár nélkül.

Azzal segítenek a legtöbbet a sztrájkoló kollégákon, ha nem vinnék a gyermekeiket az iskolába. Viszont, aki nem tudja megoldani, az oktatási intézményben minden gyermek számára a felügyeletet biztosítani fogjuk, vagy fogják azok a kollégák, akik nem sztrájkolnak. Illetve, ha annyi gyerek érkezik az intézménybe, akkor a sztrájkoló kollégák is ebből a feladatból átvállalnak

– mondta el az RTL Híradónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Hogy hány tanár csatlakozik a kétórás megmozduláshoz, azt egyelőre nem lehet tudni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint sokan megijedtek a minisztérium napokban kiküldött levelétől.

Nagyon sokan elbizonytalanodtak és azt mondják, hogy ilyen körülmények között nem biztosak abba, hogy bele merjenek állni a sztrájkba, úgyhogy egészen biztosan lesznek olyanok, akik majd visszalépnek – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja. Úgy tudni, van olyan iskola, ahol minden tanár sztrájkol, máshol senki, de egyetértenek a követelésekkel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül

- írta a Híradó kérdésére, hogy szankcionálják-e, ha valaki részt vesz a sztrájkban, az Emmi. A szervezők azt kérik, aki csatlakozik hozzájuk, vegyen fel kockás inget. És ugyanígy, kockás zászlót tűznek majd a szolidaritást vállaló Szakszervezeti Szövetség autóira is. A tanárok mellett kiállók konvoja hétfő délután kettőkor, a Hősök teréről indul.

Címkék:
sztrájk, oktatás, pedagógus, emmi, tanárok, tanárhiány, pedagógushiány, tanársztrájk,