Súlyos veszélyben százezernyi magyar: nekik talán már nyugdíjuk sem lesz?

Pénzcentrum2023. augusztus 10. 09:44

Jobban járt, aki később ment el nyugdíjba egy adott időintervallumon belül, de most óriási bajban van a nyugdíjrendszer - erről írt a szakértő.

2015 és 2021 között minden évben jelentősen jobban járhatott az a nyugdíjba menő, aki egy későbbi évben kérte a nyugdíja megállapítását. 2021-ben a 13. havi nyugdíj részleges, majd 2022-től teljes visszavezetése, valamint a 2021 végétől növekvő, 2022-ben elszabadult és idén még mindig magas, bár a második félévben remélhetőleg gyorsulva csökkenő infláció hatásai miatt ez az összefüggés kevésbé érvényesül - erről ír Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolion megjelent cikkében.

Azt is hozzáteszi, hogy a nyugdíjak relatív elértéktelenedése nem szűnt meg, és az infláció csillapodásával az olló ismét erőteljesen kinyílhat. A valorizációs eljárás eredményeként a friss nyugdíjasok nyugdíjának összege a megállapítás évében kielégítően igazodik a nemzetgazdasági átlagkeresethez, de már a nyugdíjazás második évétől megkezdődik a nyugdíj vásárlóerejének relatív csökkenése.

Ennek oka nagyon prózai: minden olyan évben, amikor a nemzetgazdasági nettó átlagkereset növekedési üteme magasabb, mint az infláció mértéke, a nyugdíjasok lejjebb csúsznak a viszonylagos elszegényedés csúszdáján. Ez ellen pedig minél hamarabb tenni kellene - véli cikkében Farkas András.

Címkék:
nyugdíjas, nyugdíjminimum, nyugdíjemelés, infláció, nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjrendszer, nyugdíjjárulék, nyugdíjasok, inflációs adat, infláció mértéke,