Itt a nyugdíjszámítás új módja: rengeteg magyar nyugdíjast érint, ezeket kell tudni róla

Pénzcentrum2023. február 24. 09:33

Januártól bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége. A részmunkaidőben töltött idő mostantól máshogyan számít majd be a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, illetve a nyugdíj összegébe.

2023. január 1-jétől tovább bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége, mert a munkavállaló gyermeke nyolc éves koráig vagy a gondozást végző munkavállaló a munkaviszony első hat hónapját kivéve kérheti részmunkaidőben történő foglalkoztatását.( A kérelem esetleges elutasítása esetén a munkáltató a döntést köteles megindokolni, jogellenes elutasítás esetén a bíróság pótolja a hozzájárulást - írja az adó.hu.

Az öregségi nyugdíj összege a szolgálati idő hosszától, és a nyugdíj alapjául szolgáló, nyugdíj járulék köteles keresetektől függ. Nyugdíjjárulék alatt 2020. július 1-jétől a társadalombiztosítási járulékot is értjük. Bár igaz, hogy az öregségi teljes nyugdíjra való jogosultsághoz elegendő húsz év szolgálati idő, a nyugdíj összegénél azonban fontos meghatározó tényező a szolgálati idő hossza is. Ezért nagyon fontos, hogy hány év szolgálati idő alapján kerül sor a nyugdíj összegének kiszámítására. Például abban az esetben, ha a nyugdíjkorhatárt betöltött személy éppen csak húsz év szolgálati idővel rendelkezik, a nyugdíj összege az alapjául szolgáló havi átlagkereset ötvenhárom százaléka lesz.

Amennyiben ez a személy ennél hosszabb, például negyven év szolgálati idővel rendelkezik, a nyugdíj összege az alapjául szolgáló havi átlagkeresetnek már nyolcvan százaléka lesz, és minden további szolgálati idő év után újabb két százalékkal nő ez a mérték, mely növekedés egészen a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset száz százalékáig terjedhet.

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címkék:
átlagkereset, nyugdíjas, nyugdíjminimum, nyugdíjemelés, munkavállaló, nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjrendszer, nyugdíjjárulék, nyugdíjkorhatár, idő, nyugdíjasok,