Embertelen drágulás sújtja az időseket: kevés lett a januári nyugdíjemelés, muszáj lesz lépni?

Pénzcentrum2023. január 13. 10:25

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsora a 2022. évi inflációról. Ebből kiderül, hogy decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal nőttek egy év alatt, a nyugdíjas fogyasztói árindex azonban ennél is magasabb: 26,5 százalék volt. A 2022. évi infláció 12 hónap alatt átlagosan 14,5 százalék volt, azonban a nyugdíjasokra 15,2 százalékos drágulás hatott. A januári nyugdíjemelés 15%-os volt, az emelt nyugdíjakat rengeteg nyugdíjas tegnap kapta meg utalásos formában.

A KSH közlése szerint az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett 2022. decemberére, azonban csak a nyugdíjasok fogyasztását tekintve 46,1 százalékos drágulást mértek. Szakértők már korábban is kifogásolták azonban, hogy a KSH módszertana, amely alapján az inflációt számítják, a "békeidőben" érvényes fogyasztási szerkezetet veszi alapul. Azonban a rekordinfláció óta igencsak eltolódott, mi mire költ - nagyon sokan már csak élelmiszert vesznek, így például a nyugdíjasoknak sokkal nagyobb súlyt kellene képviselnie a számításokhoz használt fogyasztói kosarában az élelmiszereknek. Akkor sokkal nagyobb inflációt mutatnának ki.

Kevés lesz a 15%-os nyugdíjemelés?

A KSH friss adataiból tehát az derült ki, hogy 15,2 százalékos inflációt szenvedtek el a nyugdíjasok 2022-ben. Ez alapján felmerülhet a kérdés, hogy kevés lesz-e a januári nyugdíjemelés, melynek mértéke 15%. Az emelt összegeket a legtöbb nyugdíjas már tegnap megkapta. Ezt a kérdést fontos most tisztázni.

Le kell szögezni, hogy a 15 százalékos januári emelésnek, és a 15,2 százalékos drágulásnak nincs egymáshoz közvetlenül köze. A januári emelés ugyanis nem az elmúlt évi, hanem a következő évben várható infláció alapján kompenzálja az időseket előre. Hogyha kevésnek bizonyul az év eleji emelés, mert rosszul tippelték meg a várható inflációt a költségvetésben, akkor évközi emelésekkkel korrigálják a nyugdíjakat, ahogy ez 2022-ben is történt.

Most viszont már tudjuk, hogy 2022-ben a teljes infláció 15,2 százalék volt, vagyis 1,2 százalékponttal magasabb, mint a nyugdíjemelések együttes mértéke (14%) az adott évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az már más kérdés, hogy a jövő évi inflációs várakozások szintén rendre meghaladják a 15 százalékot, amelyet most a nyugdíjasok előzetesen kaptak. A mai adatok alapján például Suppan Gergely a Magyar Bankholding vezető elemzője azt közölte: az idei év végére így is egyszámjegyű inflációra számítanak, idén éves átlagban 17,5% lehet az infláció.

Nem az a valódi kérdés tehát, hogy a 15%-os nyugdíjemelés kevés-e a 15,2 százalékos tavalyi infláció tükrében. A tavalyi összesen 14%-os emelés bizonyosan kevés a most nyilvánosságra hozott 15,2 százalékhoz képest, a 2023. januári emelés pedig várhatóan kevés lesz, a szakértők jelenlegi magasabb inflációs várakozásainkat tükrében.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, ksh, infláció, január, emelés, nyugdíjasok, inflációs adat, infláció mértéke,