Mától változik a Babakötvény kamata: így számolhatnak, azok akiknek 18 év alatti a gyereke

Pénzcentrum2024. február 1. 09:45

Mától 20,6 százalékra nő az összes Babakötvény sorozat kamata, kivéve a legelső, 2032/S sorozatot- írja az én pénzem.

A Babakötvény kamata mindig az előző év átlagos inflációja plusz 3 százalék. A KSH adatai szerint 2023-ban  átlagosan 17,6 százalékkal nőttek az árak, így a Babakötvények február 1-jétől az eddigi 17,5 százalék után már 20,6 százalék kamatot fizetnek egy éven át. Kivételt képez a 2032/S sorozatú Babakötvény kamata, ami marad még 17,5 százalék. 

A Babakötvényre befizetett pénz után állami támogatás is jár. A naptári évben befizetett összeg 10 százalékát adja oda kiegészítésként az állam, de a korábbi 6 ezer forint helyett 2022-től már 12 ezer forintot.  Babakötvény vásárlásához Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál.

Fontos tudni, hogy a gyermek 18 éves korában juthat hozzá a számlán megtakarított összeghez, ami akármennyi lehet (bármekkora összeget rakhatunk számlára, akár havonta és évente is). Start-számlát bármikor lehet nyitni, de

a kifizetést legkorábban a számlanyitást követő 3. év letelte után lehet kérni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tehát ha valaki most nyit egy 16 éves gyereknek Start-számlát, akkor nem a 18., hanem a 19. születésnapját követően veheti fel a pénzt a számláról.

Míg a tavalyi magas infláció miatt a Babakötvények kamata nő, addig az Államadósság Kezelő Központ fokozatosan mérsékli a lakossági állampapírok kamatát. Az ÁKK lezárja a 9,9 százalékos induló kamattal kapható Prémium Magyar Állampapír 2032/I jelzésű sorozatának jegyzését. Ezt utoljára február 6-án lehet megvásárolni. Február 7-étől pedig új sorozat indul, 2032/J jelzéssel. Ennek induló kamata 7,9 százalék.

Címkék:
támogatás, kamat, megtakarítás, babakötvény, gyermek, ksh, infláció,