Egyre többen így temetkeznek a horrordárgulás miatt: óriási kiadás a végső búcsú

Pénzcentrum2023. október 23. 07:04

A temetési költségek emelkedése az elmúlt években jelentős terhet ró a magyar családokra - közölte az Ökumenikus Egyház. A koporsós temetés átlagos költsége már 400 ezer forint felett van, míg a hamvasztásos szertartás közel 300 ezer forinthoz közelít. A Pénzcentrum 2023-as adatai alapján az elmúlt öt évben a temetési költségek mintegy 60 százalékkal nőttek, ami azt eredményezi, hogy öt családból négy az olcsóbb urnás temetést választja.

Az infláció és az energiaárak emelkedése mellett a vállalkozásoknak a béremeléseket is figyelembe kell venniük. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a temetési költségek jelentősen emelkedtek az elmúlt években. A temetkezési vállalkozásoknak gyakran emelniük kell az áraikat a növekvő költségek fedezésére. Ugyanakkor az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke, Gerencsér Balázs az Indexnek nyilatkozva azt mondta el, hogy "Nincs szükség kormányzati intézkedésekre ezen a területen, és a szociális temetés bevezetése sem lenne célravezető."

A Pénzcentrum korábbi cikke pedig rámutat arra, hogy a búcsúztatási szertartások is kihívást jelentenek sokak számára, különösen akkor, ha a családtagok nem vallásosak vagy különböző felekezethez tartoznak. A temetési költségek emelkedése mellett a társadalmi változások és az egyéni preferenciák is befolyásolják az emberek döntéseit a temetés módját illetően.

A temetés egy mélyen személyes pillanat, amely lehetőséget ad a szeretteinktől búcsúzásra és az emlékezésre. A gazdasági realitások és a társadalmi változások hatására azonban egyre több ember keres gazdaságosabb megoldásokat. A temetési vállalkozásoknak és az államnak is fontos szerepe van abban, hogy segítsenek az embereknek méltó módon búcsúzni szeretteiktől, függetlenül attól, hogy milyen anyagi helyzetben vannak.

Búcsú - de hogyan?

A gyászoló családok gyakran találkoznak azzal a kihívással, hogy nem tudják, milyen szertartási lehetőségeik vannak, ha a család vagy az elhunyt nem tartozik egy adott felekezethez. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a családtagok különböző vallási hátterűek, és nem tudják eldönteni, melyik egyház képviselője vezesse a ceremóniát. Ebben az esetben az ökumenikus szertartás lehet a megoldás, mely a közös emlékek és az élet ünneplésére fókuszál. A temetőlelkész ezen az alkalmon segít a gyászolóknak a hitük megtalálásában. Az ökumenikus szertartás során nem számít, melyik felekezethez tartozott az elhunyt vagy mennyire volt vallásos. A lelkész a családtól kapott személyes történetekkel teszi személyessé a búcsúztatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hagyományos temetési szertartásokra az egyházaknak kialakított rendszereik vannak, de ezek nem mindig megfelelőek azok számára, akik nem gyakorolják rendszeresen a vallást. Sok család különböző felekezetekhez tartozókból áll. Az ilyen helyzetekben az ökumenikus lelkész a közös emlékekkel, bizalmas hangulatban segít a gyász feldolgozásában. Fontos tudatosítani, hogy az elhunyt, bár már nincs velünk, emlékei által mégis jelen van a mindennapjainkban. A gyász ellenére az elhunyttal eltöltött időt és a kapott szeretetet ünnepeljük, vagyis az életet

- mondta el Tóth Mihály az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze.

Címkék:
ksh, drágulás, infláció, temetés, temető, egyház, költség, költségek, elhunyt, temetkezés, urna, koporsó,