Így lehetsz pillanatok alatt ász a személyes pénzügyeidben (x)

Pénzcentrum
2018. július 25. 10:31

Jócskán van még mit csiszolni a magyar lakosság pénzügyi tudatosságán, de szerencsére ma már itthon is bőven találni olyan eszközöket, amelyek segítenek megtalálni a megfelelő megoldást a felmerülő anyagi kihívásokra. Megmutatjuk, hova érdemes fordulni, ha a banki termékek között szeretnéd megtalálni a legjobbat.

Nem kérdés, hogy a pénzügyi piacokon egyre bonyolultabb, egyre komolyabb szakismeretet igénylő termékek jelennek meg, amelyek nagyon kockázatosak lehetnek a számunkra, ha nem foglalkoztunk korábban alaposabban a témákkal. Elég csak arra gondolnunk, hogy milyen következményi voltak a devizahitelben történő eladósodásnak és a brókerbotrányoknak, de maradhatunk olyan hétköznapi témáknál is, mint a hitelkártyahasználat vagy a kölcsönigénylés. Sajnálatos, de tény: a magyarok többsége még mindig a háta közepére kívánja a pénzügyek intézését és inkább megfizeti a kényelmességet, a nemtörődömséget.

De mit tehetünk, ha ezen változtatni akarunk és nem törődünk bele, hogy méregdrágán használjuk az egyébként sorsfordító pénzügyi eszközöket? Mi van akkor, ha igenis Mi szeretnénk irányítani azt, hogy mire megy el a pénzünk és nem fordítva? Ebben lehet nagy segítségünkre egy online kalkulátor, ahol fillérre pontosan megnézhetjük, hogy egyes termékek mennyibe kerülnek, melyikkel járunk jobban és milyen kedvezményeket szerezhetünk. A Bank360 szakértői lapunknak elárulták, hogy miben lehet segítségünkre egy ilyen eszköz a különböző pénzügyi termékeknél:

  • Személyi kölcsön, gyorskölcsön, autóhitel: nem kell hozzá sokat kattintani a hitelkalkulátoron, hogy lássuk, jelentős különbség van az elsőre megegyezőnek tűnő hitelek között. 1 millió forintot 60 hónapos futamidővel felvehetünk úgy is, hogy a végén 1 205 086 forint a teljes visszafizetendő összeg, de úgy is, hogy 1 449 100 forintot vagy még többet fizetünk vissza. A különbség több százezer forint, így nagyon nem mindegy, hogy melyik bankban vesszük fel a hitelt. Ha tudatosan akarjuk építeni a pénzügyeinket, mindenképpen fontoljuk meg alaposan, kinél vesszük fel a kölcsönt. Ráadásul az összehasonlítást személyre is szabhatjuk az esetek többségében, hiszen megadhatjuk azokat a feltételeket is (fizetés, bankszámla), amelyekkel kamatkedvezményeket érhetünk el, így még pontosabban határozhatjuk meg, hogy melyik a nekünk megfelelő kölcsön, amely évek múlva sem fog fejfájást okozni. Nem csak az összehasonlítás lehet a hasznunkra, hanem a kölcsönről összegyűjtött információ is. Ebből kiderül, hogy milyen induló költségei vannak a hitelnek, változó vagy rögzített kamatozású kölcsönről van szó, vagy éppen az, hogy mennyi a minimális feltétel az igényléshez.
  • Hitelkártya: egyre többen használjuk, azonban sokan még mindig "a takaró meghosszabbítására" azaz a fizetésen felüli extra elkölthető pénzként tekintenek a hitelkártyára. Pedig az egyik legveszélyesebb pénzügyi eszköz, ami viszont avatott kezekben aranyat ér. Ha nekünk is szükségünk van egy hitelkártyára, alaposan ismerkedjünk meg a működésével és a helyes használattal. Ismerve az előnyeit és hátrányait, gyorsan kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbb hitelkártyát. Könnyedén áttekinthetjük például az elérhető plasztikok bónuszait és a várható hitelkeretet a fizetésünkhöz képest. Ha pedig odafigyelünk az időben történő visszafizetésre, nem lehet baj, sőt, még pénzt is keresünk a visszatérítéssel.
  • Lakáshitel: jelzáloghiteleknél fokozottan érvényes az, amit a Bank360 a személyi kölcsönök esetén tanácsol. Alaposan nézzük át, hogy milyen ajánlatokat találhatunk a piacon, hiszen a döntésünk évtizedekre meghatározhatják a pénzügyeinket, és itt nem néhány százezer forintos különbségekről beszélünk, hanem milliós nagyságrendű az eltérés. Ráadásul a konstrukciók is sokkal színesebbek, mint a személyi kölcsönök: megannyi kamatperiódussal vehetjük fel a hiteleket nem csak vásárlásra, de építésre és hitelkiváltásra is, ráadásul már minősített fogyasztóbarát hitelek között is böngészhetünk. Ha valóban tudni szeretnénk, hogy melyik kölcsönnek a legkedvezőbb a teljes hiteldíj mutatója, melyikkel tudjuk a legtöbb induló kedvezményt megszerezni, hasonlítsuk össze ezeket a lakáshiteleket és kalkuláljunk a számunkra legkedvezőbb konstrukcióval.
  • Bankszámla: alig gondolunk bele a párszáz forintos tételek mellett havonta, de évesítve akár egy kisebb vagyonba is kerülhet a bankszámlánk fenntartása. Az SMS-értesítések, a papíralapú egyenlegközlők, a felesleges presztízskártyák mind-mind drágítják a csomagot, nagy valószínűséggel viszont nincs ezekre szükségünk és találunk olcsóbb vagy ingyenes szolgáltatást (például push-értesítések), amelyek simán tudják azt hozni, amit a drága megoldások. Ráadásul a digitális számlákkal rengeteg további szolgáltatás is díjmentes és kedvezményes: a számlavezetés, a bankkártya, az átutalás és a készpénzfelvétel is sokkal kedvezőbb áron mehet. Éppen ezért jó kalkulátorral végigpásztázni időről időre a kínálatot, hiszen szinte biztos, hogy találunk egy olcsóbb megoldást. Ha nem szeretnénk bíbelődni a pontos beállításokkal, akkor elég csak kiválasztanunk azt a felhasználói profilt, ami a legközelebb áll a valósághoz. Ha viszont van időnk beállítgatni a tranzakciókat, a leginkább személyre szabott ajánlatot is megtalálhatjuk, ami garantáltan a legjobb lesz. Egy modern kalkulátorban persze nem csak a tranzakciók alapján kereshetünk, hanem olyan jellemzők alapján, mint például a videós számlanyitás és a mobiltárca lehetősége, vagy kutathatunk diákszámlák után is.

Pénzben mérhető eredménye van az összehasonlításnak

Ha összevetjük az általunk használt kölcsönök, hitelkártyák és bankszámlák költségeit a kalkulátorral találhatókkal, egyértelmű lesz: ugyanazon hitelösszeg vagy szolgáltatás mellett valószínűleg egy kisebb vagyont spórolhatunk meg, ha váltunk a kedvezőbb termékre. Természetesen a pénzügyi tudatosság felé vezető út sok más tényezőből is áll. Aki viszont gyors és forintban mérhető eredményeket akar látni, az bátran kalkuláljon és hasonlítsa össze a banki termékeket, mielőtt döntést hozna.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem