10 °C Budapest
Kitálalt Komár László özvegye: ennyi pénzt ér meg a béke

Kitálalt Komár László özvegye: ennyi pénzt ér meg a béke

2018. április 13. 16:00

Interjút adott Kriszitna, Komár László harmadik és ötödik felesége (kétszer házasodtak össze). Öt évig húzódott a az örökség körüli harc, arról viszont, hogy mekkora pénzt kapott pontosan, nem beszélt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Olyan egyezség köttetett, amivel véget vethettem annak a nyomasztó öt évnek, amiben éltem. De minden pénzt megért, hogy vége a rémálomnak, és megszántek a perek

- nyilatkozta a Story-nak Komár László özvegye, Krisztina, akivel az öt éve elhunyt zenész kétszer is összeházasodott.

Az özvegy azt is elmondta a lapnak, hogy öt évig fizette Komár László által felvett hiteleket, amelyekhez semmi köze nem volt. Korábban a Blikk úgy értesült, hogy a vita 17-18 millió forintról ment.

Hogy kezdjünk bele?

A hagyatéki eljárások gyakran elhúzódnak, és ennek az a legfőbb oka, hogy az örökösök csak hónapokkal az örökhagyó halála után kezdenek el érdemben foglalkozni a hagyatéki ügyekkel. Emellett sokan tévesen azt gondolják, hogy a hatóságok dolga az örökség felkutatása, holott ez nem így van.

A hagyatéki eljárás célja ugyanis elsősorban az öröklés rendjének a megállapítása - azaz, hogy ki örököl az elhunyt után - nem pedig a hagyaték teljes körű feltárása. Az önkormányzat hagyatéki leltárelőadójának és a közjegyzőnek sem dolga az elhunyt vagyona után nyomozni. Nem néznek be az örökhagyó széfjébe, és nem ellenőrzik, hány autó áll a garázsban. Azt sem tudják felkutatni, hogy van-e a fiók mélyén lapuló olyan végrendelet, amelynek tényét nem jegyezték be a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába.

Elsősorban azokat a vagyonelemeket fontos összegyűjteni, amelyek szerepelnek valamilyen közhiteles nyilvántartásban (például lakás, nyaraló, autó, traktor, hajó), emellett a megtakarításokról és a bank-, illetve értékpapírszámlákról sem szabad megfeledkezni

- nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Rák Viktor, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogi irodájának helyettes vezetője. Hozzátette, azt is végig kell gondolni, volt-e tartozása az elhunytnak, hiszen az is a hagyaték részét képezi.

Ha az örökösök nem tudnak arról, hogy milyen megtakarításai voltak az elhunytnak, jó esély van rá, hogy előbb-utóbb tudomást szereznek róla, mert ezekről a bankok gyakran küldenek értesítőket. Akkor sincsen gond, ha később derül fény valamilyen vagyontárgyra, mert ennek rendezésére szolgál a póthagyatéki eljárás. A később megkerült vagyontárgy nem veszik el, vagy száll automatikusan az államra, de csak később - a póthagyatéki eljárás lefolytatása után - fognak tudni hozzájutni az örökösök.

Összességében tehát jó, ha minél előbb elkezdenek foglalkozni az örökösök a hagyatékkal, és alaposan utánajárnak, milyen tartozásai, megtakarításai és vagyontárgyai voltak az örökhagyónak. Normális esetben amúgy egy hagyatéki eljárás három hónap alatt lezajlik.

Borítókép forrása: MTI Fotó / Soós Lajos
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18