Lerohanták az Erstét az ügyfelek: vajon mit keresnek ennyien?

Pénzcentrum2018. március 26. 10:45

Sikeresnek értékelte a tavalyi évét az Erste Lakástakarék, hiszen a betéti oldalon 41 százalékkal növekedett az újonnan értékesített termékek volumene. Ezzel a piaci átlag felett sikerült teljesítenie a lakástakaréknak.

Sikeresnek értékelte a tavalyi évét az Erste Lakástakarék, hiszen a betéti oldalon 41 százalékkal növekedett az újonnan értékesített termékek volumene. Ezzel a piaci átlag felett sikerült teljesítenie a lakástakaréknak, portfóliószinten pedig 10 százalékos a pénztár részesedése. A pénztár betétállománya jelenleg 60 milliárd forint körül van.

Tavaly 44 ezer új ügyfél indított lakáscélú megtakarítást az Ersténél, ezzel az élő megtakarítási szerződések száma 120 ezer fölé emelkedett. A legkorábbi ügyfélszerződések mostanra elkezdtek a kiutalási szakaszukba lépni: tavaly 10 milliárd forintra nőtt a lakáscélra kiutalt megtakarítási összeg, ami várhatóan tovább növekszik a későbbiekben.

Elindították az áthidaló hiteltermékeket is, ezzel termékszinten sikerült felzárkózni a piacvezető lakás-takarékpénztárhoz. Az Ersténél is megfigyelhető az a tendencia, hogy egy-egy ügyfél egyre hosszabb futamidőre és egyre nagyobb összegre köt megtakarítást: a szerződések átlagos megtakarítási összege mostanra elérte a 19 ezer forintot.

Egyre népszerűbb a 10 éves megtakarítási termék is, a szerződések átlagos futamideje mára meghaladja a 7 évet. Ennek azért van jelentősége, mert a nagyobb megtakarítási összeg mellé nagyobb hitelösszeget is igényelhetnek az ügyfelek, ezáltal nagyobb lakáscélt érhetnek el a későbbiekben.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Az ingatlanárak emelkedése miatt egyébként már csak vidéken jellemző, hogy az elsődleges célja a megtakarításnak a lakásvásárlás, a nagyobb városokban sokszor a felújítás az elsődleges cél.

Lakáshitelek

2012-höz képest megduplázódott a lakáspiac, az idei évben pedig elképzelhető, hogy elérjük a 2007-es szinten, amikor 191 ezer lakóingatlan cserélt gazdát. Tavaly 708 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, ami 35 százalékos emelkedés 2016-hoz képest. Az Erste szakértői elképzelhetőnek tartják, hogy az idei évben már a szabadfelhasználású jelzáloghitelek értékesítése is megindul.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Erste a piacnál jelentősebb mértékben helyezett ki új hiteleket: 40 százalékos volt a bővülés volumene a tavalyi évben. A Fogyasztóbarát Lakáshiteleknek több mint a harmadát folyósított az Erste. 2018-ra 850-860 milliárdos kihelyezést vár az Erste, ami még mindig egy jelentős, 20 százalékos növekedés lenne. Ebben az esetben az Erste 30 százalékos bővülést tervez.

2019-re teljesen új frontend rendszert üzemel be a bank, ami szintén azt szolgálja, hogy még hatékonyabbá tegyék a jelzáloghitelezést. Ez a rendszer 2018-ban még csak a személyi kölcsönök kihelyezését fogja segíteni.

Személyi kölcsönök

306 milliárd forint személyi kölcsönt helyeztek ki a bankok a tavalyi évben, ami egy jelentős, 44 százalékos növekedés a 2016-os évhez képest. Mostanra az Ersténél is gyakori, hogy az ügyfelek napon belül megkapják az igényelt kölcsönt.

A példa kedvéért a Pénzcentrum kalkulátorával is megnéztük, mennyiért vehetünk fel személyi kölcsönt most az ERSTE Banknál. Nos, 1 millió forintot 17,03 százalékos THM-mel kínálnak, ami 23 785 forintos törlesztőrészletet jelent a 60 hónapos futamidő alatt (nem fix törlesztőrészlet - a szerk.). Érdemes persze egyedi kalkulációt készíteni, hiszen sokat spórolhatunk az igénylés során; a bankok kamatkedvezményt biztosíthatnak egyéni preferenciáink után, ilyen például, ha jövedelmünket a bankba utaltatjuk.

Az idei évre 385 milliárd forint körüli kihelyezésre számítanak az Ersténél, amivel elérné a piac a válság előtti szintet. Ráadásul a fedezetlen hitelek digitalizálása sokkal gyorsabban halad, ami tovább segíti ennek a piacnak a bővülését. Az átlagos személyi kölcsön hitelösszege majdnem 1 millió forint az Erste esetében

Címkék:
hitel, jelzáloghitel, lakásvásárlás, ltp, fogyasztóbarát lakáshitel, lakás takarékpénztár, lakástakarék 2019, áthidaló kölcsön,