Százezreket érő forintbankjegyek: nálad is lapulhat egy

Pénzcentrum2016. december 25. 07:01

Sokan nem is tudják, pedig egy-egy különlegesebb forintbankjegy igazán sokat érhet a gyűjtők számára. Közel 500 ezret kaphatunk például egy hiányos hátoldalú kétezresét, de valaki nemrég 160 ezret fizetett egy forintbankjegy gyűjteményért. A régi pénzekről pedig még nem is beszéltünk. Mutatjuk, milyen bankjegyek után érdemes ma átnézni a pénztárcákat, fiókokat, könyvek belsejét.

A legtöbben valószínűleg tegnap már túlestek a karácsony legnehezebb napján: fel van díszítve a fa, és talán még van elég maradék, hogy ebédet se kelljen főzni. A karácsonyi filmek reklámszünetében pedig éppen van idő körbenézni a lakásban és régi bankjegyek után kutatni.

500 ezer egy 2 ezresért?

Ahogyan korábban a Pénzcentrum is megírta, az egyik aukciós ház nemrég lezárult árverésén 500 ezer forintért kínált egy hibás kétezres bankjegyet. Amelynek a különlegessége abban rejlik, hogy hiányzik a hátoldaláról a teljes lenyomat, vagyis nincsenek rajta betűk, számok és Madarász Viktor: Bethlen Gábor tudósai című képe is hiányzik róla.

Ráadásul az is sokat dob az értékén, hogy a feltételezések szerint jelenleg egyetlen egy darab van belőle. Bár az árverés lezárult, de a honlapon azt írják, még nem kelt el ez a különleges kétezres.

KATTINTS! Nem is sejtik a londoni magyarok: százezreket kaszálhatnak egy átlagos érmével

Miért ér ilyen sokat?

A numizmatikában - szinte minden gyűjtési területhez hasonlóan - alapvetően két tulajdonság határozza meg az adott darab árát, ezek a

  • mennyiség és
  • a minőség.

Egy bankjegy vagy érme esetében a mennyiség az elkészült rendes és a különböző technológiai hibás darabokból áll össze. Utóbbiakból általában kevesebb készül, így ezek értékesebbek lehetnek.

Amennyiben nagyobb mennyiségű azonos hibával rendelkező pénz készül, úgy az a típushiba kategóriájába esik, az értékét ez is emelheti, viszont ha a szakirodalom jegyzi, úgy feltételezhetjük, hogy nagyobb mennyiségben maradt fent, azaz gyakoribb, és így nem feltétlenül képvisel nagyon magas értéket

- tudta meg a Pénzcentrum a Török Imrétől, a Darabanth Aukciósház munkatársától.

A 26. Nagyárverésben szereplő 2 ezer forintos bankjegy esetében a szakirodalom ezt a technológiai hibát nem jegyzi, valamint sem az aukció indulása előtt, sem az azóta nem került elő további példány.

Ezért továbbra is egyedi darabnak tekinthető.

A kikiáltási árat egyébként, mint minden árverésre átvett tételnél, a beadóval közösen határozza meg az aukciós ház. Ideális esetben a felvett tétel már szerepelt valamilyen hazai vagy nemzetközi aukción. A korábbi leütési árakat figyelembe véve pedig viszonylag könnyebb belőni az árat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Ez komoly? Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 ezret!

Mással is lehet kaszálni

Nézzünk néhány konkért példát:

  • A fent említett árverésen például 160 ezer forintért kelt el egy 120 darabból álló rendezett bankjegy gyűjtemény, (ami egyébként 67 800 forintotnak felel meg). A gyűjteményben vannak papír kétszázasok (42 db), ötszázasok (30 db) és ezresek (48 db) is az egyes kiadások különböző típusaiból, néhány bankjegy másodpéldányával és sorszámkövető kiadásokkal.

  • De valaki 11 ezer forintot fizetett egy olyan ezer forintos bankjegyért, amin a "MINTA" szó szerepel és rendkívül alacsony a sorszáma is.

  • Elkelt egy MINTA perforációval ellátott 2 pengős is, ami nem volt forgalomban: ezért valaki 100 ezer forintot fizetett.

  • Volt olyan is, akinek 15 ezer forintot ért egy régi 10 forintos papírpénz.
  • Bár még nem kelt el, de 110 ezret is érhet egy 1946-os (másik típusú) 10 forintos papírpénz.

  • De akár egy sima alacsony sorszámú papír kétszázassal is kereshetünk már 4 ezer forintot.
Loading...

Címkék:
forint, megtakarítás, bankjegy, értékes, aukciósház, régi papírpénz,