A magyar szülők rémálma: rengeteg család jár így

Pénzcentrum2016. május 19. 14:39

Minden harmadik szülőnek komoly problémát jelent, hogy segítenie kell a már felnőtt gyerekét. A jelenség hátterében az áll, hogy a fiatalok nem tudják kezelni a pénzt. Tízből négy szülőt már hívott fel azért a gyereke, hogy pénzügyi támogatást kérjen, mert nem volt tartaléka, amiből fedezhette volna az előre nem látott kiadásait. 

Egy brit felmérés szerint az angol fiatalok, miután kirepültek a családi fészekből, még körülbelül négy alkalommal a szülők pénztárcájára támaszkodnak, és ilyenkor nagyjából hatezer fontot kérnek az "anya banktól".

A megkérdezett szülők negyede elismerte, hogy a gyerekének azért akadtak anyagi nehézségei, mert rosszul kezeli a pénzt.

Ezeknek a fiataloknak a 15 százaléka nem is tudja később visszaadni azt az összeget, amivel a szülei kisegítették.

Kétség sem fér hozzá, hogy minden szülő igyekszik segíteni a gyerekének, amikor annak szüksége van rá. De ha úgy támogatja anyagilag, hogy nem beszéli át vele a történteket, és nem érti meg a fiatal, hogyan kell menedzselni az anyagi ügyeit, akkor senki ne csodálkozzon azon, hogy később is lesznek még pénzügyi nehézségei a fiatalnak.

A legtöbb iskolában semmilyen pénzügyi képzést nem kapnak a diákok.

Ez a jelenlség nem valami brit sajátosság, hiszen az Európai Unió országait nézve a 18 és 34 év közötti fiatal felnőtteknek csaknem a fele a szüleivel él. Ennek legtöbbször az az oka, hogy nem tudja úgy menedzselni a pénzügyeit, hogy saját lábra tudjon állni. A KSH statisztikái szerint a magyarországi számok se sokkal szebbek, folyamatosan növekszik a "felnőtt gyermekek" száma. A rendszerváltást követően, 1990-ben 459 ezer 20 és 39 év közötti élt a szüleivel, ez a szám 2001-re megduplázódott, és elérte a 819 ezer főt. Jelenleg 883 ezer fiatal él a szüleivel. 

A szülők is nagy szerepet játszanak abban, hogyan kezelik a pénzt a gyerekeik. Ezzel óriási felelősség hárul a szülőkre, ráadásul nem kapnak hozzá szinte semmilyen támogatást. Sokan végigjárták a rögös utat, mire megtanulták helyesen kezeli pénzügyeiket, ha viszont ezeket megosztják a gyerekeikkel, sokszor már abból is rengeteget tanulhat a fiatal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

(Via)

 

Loading...

Címkék:
pénz, gyerek, fiatal, pénzügy, pénzügyi kultúra, anyagi helyzet, szülő, tudatos vásárló,