24 °C Budapest
Leesik az állad: ennyi szülő lopja meg saját gyermekét

Leesik az állad: ennyi szülő lopja meg saját gyermekét

2016. május 2. 14:00

A szülők közel fele elismeri, hogy időnként belenyúl gyermeke malacperselyébe, amiből a kisebb kiadásokat, mint például a parkolást, a taxit, illetve az egyéb apróságokat fizeti. Sokan a gyerek tudta nélkül "kérnek kölcsön", de olyanok is vannak, akik kamatostul fizetik vissza az elkunyerált összeget. Ennek apropóján megnéztük, ajánlott-e zsebpénzt adni a kicsiknek, és hogyan lehet őket tudatosan nevelni arra, hogy hatékonyan osszák be a pénzt.


A brit takarékpénztár felmérésében a szülők közel fele beismerte, hogy időnként rájár a gyermeke malacperselyére, és abból fedezi az apróbb kiadásokat, mint például a taxit, az iskolai kirándulásokat, vagy a parkolást. A vizsgált 12 hónapban átlagban 21,41 fontot (körülbelül 8538 forintot) vettek el a perselyből a szülők, de volt olyan is, aki több, mint 50 fontot (körülbelül 19 950 forintot) "vett kölcsön". A felmérésből az is kiderült, hogy az anyukák nagyobb valószínűséggel nyúlnak bele a perselybe, az apukák viszont több pénzt vesznek ki. Jellemzően karácsony után, januárban kérnek kölcsön a legtöbben a gyerektől, amikor egyébként is jobban visszafogják a költekezést a családok.

A szülők 15 százaléka az iskolai ebéd fizetésére használta fel a pénzt, míg ugyanennyien a számlákat állták belőle. 11 százalék iskolai kirándulást, újabb 11 százalék pedig parkolójegyet finanszírozott az összegből. 8 százalék vésztartaléknak használta, amikor már nagyon le voltak égve, míg a maradékuk egyéb költségekre használta az összeget. A gyerekek közül nagyon kevesen vették észre, hogy hiányzik valamennyi a perselyből, a szülők nagy többsége azonban később visszaadta a pénzt, a legtöbben kamatostul.

A zsebpénz jó eszköz lehet

A zsebpénz a tudatos pénzügyi nevelés eszköze lehet, ugyanis így már kiskortól kezdve megtanulhatják, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzt. Akkor érdemes nekik zsebpénzt adni, amikor már kialakult a számfogalmuk, illetve rendelkeznek már késleltetési készséggel. Fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy a nagyobb vágyaik elérésének érdekében pénzük egy részét tegyék félre, és legyen megtakarításuk.

A zsebpénz nagyon hatékony, hiszen azzal, hogy a gyermek megtanulja beosztani, tapasztalatokat gyűjt. A kisebbeknek inkább heti, a tinédzsereknek havi zsebpénz ajánlott, amit érdemes három különböző perselybe, vagy borítékba tenni. Egyet a hosszú távú megtakarításoknak, illetve befektetéseknek, egyet a rövidtávú költségeknek, ha éppen gyűjt valamire, a harmadikat pedig azonnali elköltésre, vagy akár jótékonysági célokra

 - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Alkér Orsolya gyermek- és családi pénzügyi tanácsadó.

Hogyan neveljük a gyereket a pénzügyekre?

A gyerekek pénzügyi nevelése nagyobbrészt a szülők személyes példáján múlik. Alapfontosságú kérdésről van szó, ugyanis ha nem tanulnak meg gyerekkorban megfelelően bánni a pénzzel, felnőttként is problémáik lehetnek vele.

Pedagógusok egyetértenek abban, hogy minél korábban kezdik el a szülők a tudatos pénzügyi oktatást, annál hatékonyabb. Ahhoz, hogy a későbbiekben jó pénzügyi döntést tudjon hozni a gyerek, már kiskorban érdemes elkezdeni akár játékos formában a tudatos pénzügyekre nevelést.

A kisiskolásoknak sokféle pénzzel kapcsolatos játékot ki lehet találni, legyen az közös pénzszámolás, vagy társasjátékozás jó ötlet a Monopoly, vagy akár a Gazdálkodj okosan! is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes bevonni őket a mindennapi családi pénzügyekbe, és elmagyarázni nekik, hogy mire mennyit szán a család, és miért. Nagyon fontos a megfelelő pénzügyi felvilágosítás, el kell nekik magyarázni, hogy mi a bankkártya és mi a bankautomata.

Fiatalkorban a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakra (havi kiadásokra és bevételekre) kellene helyezni a hangsúlyt, hogy maga egy háztartás miből áll: honnan van a bevétel, melyekből a számlákat fizetik, miért kell kifizetni, és mindezt hogyan kell elvégezni.

A bankba is érdemes elvinni őket, ahol a gyakorlatban is láthatják a banki ügyintézés menetét. Javasolt az alapvető bankkártyás funkciókat elsajátítani: folyószámla egyenleget e-bankon, vagy mobilbankon keresztül lekérdezni, vagy egy-egy "kiadást" internetbankon keresztül lebonyolítani.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?