Leesik az állad: ennyi szülő lopja meg saját gyermekét

Leesik az állad: ennyi szülő lopja meg saját gyermekét

2016. május 2. 14:00

A szülők közel fele elismeri, hogy időnként belenyúl gyermeke malacperselyébe, amiből a kisebb kiadásokat, mint például a parkolást, a taxit, illetve az egyéb apróságokat fizeti. Sokan a gyerek tudta nélkül "kérnek kölcsön", de olyanok is vannak, akik kamatostul fizetik vissza az elkunyerált összeget. Ennek apropóján megnéztük, ajánlott-e zsebpénzt adni a kicsiknek, és hogyan lehet őket tudatosan nevelni arra, hogy hatékonyan osszák be a pénzt.


A brit takarékpénztár felmérésében a szülők közel fele beismerte, hogy időnként rájár a gyermeke malacperselyére, és abból fedezi az apróbb kiadásokat, mint például a taxit, az iskolai kirándulásokat, vagy a parkolást. A vizsgált 12 hónapban átlagban 21,41 fontot (körülbelül 8538 forintot) vettek el a perselyből a szülők, de volt olyan is, aki több, mint 50 fontot (körülbelül 19 950 forintot) "vett kölcsön". A felmérésből az is kiderült, hogy az anyukák nagyobb valószínűséggel nyúlnak bele a perselybe, az apukák viszont több pénzt vesznek ki. Jellemzően karácsony után, januárban kérnek kölcsön a legtöbben a gyerektől, amikor egyébként is jobban visszafogják a költekezést a családok.

A szülők 15 százaléka az iskolai ebéd fizetésére használta fel a pénzt, míg ugyanennyien a számlákat állták belőle. 11 százalék iskolai kirándulást, újabb 11 százalék pedig parkolójegyet finanszírozott az összegből. 8 százalék vésztartaléknak használta, amikor már nagyon le voltak égve, míg a maradékuk egyéb költségekre használta az összeget. A gyerekek közül nagyon kevesen vették észre, hogy hiányzik valamennyi a perselyből, a szülők nagy többsége azonban később visszaadta a pénzt, a legtöbben kamatostul.

A zsebpénz jó eszköz lehet

A zsebpénz a tudatos pénzügyi nevelés eszköze lehet, ugyanis így már kiskortól kezdve megtanulhatják, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzt. Akkor érdemes nekik zsebpénzt adni, amikor már kialakult a számfogalmuk, illetve rendelkeznek már késleltetési készséggel. Fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy a nagyobb vágyaik elérésének érdekében pénzük egy részét tegyék félre, és legyen megtakarításuk.

A zsebpénz nagyon hatékony, hiszen azzal, hogy a gyermek megtanulja beosztani, tapasztalatokat gyűjt. A kisebbeknek inkább heti, a tinédzsereknek havi zsebpénz ajánlott, amit érdemes három különböző perselybe, vagy borítékba tenni. Egyet a hosszú távú megtakarításoknak, illetve befektetéseknek, egyet a rövidtávú költségeknek, ha éppen gyűjt valamire, a harmadikat pedig azonnali elköltésre, vagy akár jótékonysági célokra

 - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Alkér Orsolya gyermek- és családi pénzügyi tanácsadó.

Hogyan neveljük a gyereket a pénzügyekre?

A gyerekek pénzügyi nevelése nagyobbrészt a szülők személyes példáján múlik. Alapfontosságú kérdésről van szó, ugyanis ha nem tanulnak meg gyerekkorban megfelelően bánni a pénzzel, felnőttként is problémáik lehetnek vele.

Pedagógusok egyetértenek abban, hogy minél korábban kezdik el a szülők a tudatos pénzügyi oktatást, annál hatékonyabb. Ahhoz, hogy a későbbiekben jó pénzügyi döntést tudjon hozni a gyerek, már kiskorban érdemes elkezdeni akár játékos formában a tudatos pénzügyekre nevelést.

A kisiskolásoknak sokféle pénzzel kapcsolatos játékot ki lehet találni, legyen az közös pénzszámolás, vagy társasjátékozás jó ötlet a Monopoly, vagy akár a Gazdálkodj okosan! is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes bevonni őket a mindennapi családi pénzügyekbe, és elmagyarázni nekik, hogy mire mennyit szán a család, és miért. Nagyon fontos a megfelelő pénzügyi felvilágosítás, el kell nekik magyarázni, hogy mi a bankkártya és mi a bankautomata.

Fiatalkorban a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakra (havi kiadásokra és bevételekre) kellene helyezni a hangsúlyt, hogy maga egy háztartás miből áll: honnan van a bevétel, melyekből a számlákat fizetik, miért kell kifizetni, és mindezt hogyan kell elvégezni.

A bankba is érdemes elvinni őket, ahol a gyakorlatban is láthatják a banki ügyintézés menetét. Javasolt az alapvető bankkártyás funkciókat elsajátítani: folyószámla egyenleget e-bankon, vagy mobilbankon keresztül lekérdezni, vagy egy-egy "kiadást" internetbankon keresztül lebonyolítani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?