1 °C Budapest

Mit árul el rólad a bankszámlaszámod? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. szeptember 16. 05:55

Magyarországon hozzávetőlegesen 9,5 millió bankszámlaszám van jelenleg regisztrálva. A 16 vagy 24 számjegyből álló számsorok számait pedig nemcsak véletlenszerűen dobálják egymás mellé, hanem minden szám értékes információt hordoz. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a számok. Vajon tényleg egyetlen számjegy elütése is elegendő ahhoz, hogy az utalni kívánt pénz rossz címzettnél landoljon?

Magyarországon megközelítőleg 9,5 millió bankszámlaszám van regisztrálva, sokan talán nem tudják, de ez nem egyenlő a bankkártyánkon lévő számsorral. Ez alkalommal a bankszámlaszámot vizsgáltuk meg közelebbről és lerántjuk a leplet arról, hogy milyen információt rejtenek a hosszú számsor számai.

A bankunkat is azonosítja

A bankszámlaszám mindig egy 16 vagy 24 karakterből álló számsor. Ez pedig nem csak minket, de a bankunkat is azonosítja. Az első nyolc számjegy az úgynevezettirányító kód, amelyből az első három a "bankkód" vagyis ebből kiderül, hogy melyik bankhoz tartozunk. A következő négy számjegy pedig a "bankfiókkód", ami a pénzforgalmi szolgáltató fiókját, vagy a számlavezető helyét jelöli.

A nyolcadik számjegy egy speciális algoritmus segítségével képzett ellenőrző szám.

Melyik banknak, mi az azonosító kódja?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megtalálható és folyamatosan frissített szűkített hitelesítő listából meghatározhatóak a "bankkódok".  Az alábbi bankokhoz például jellemzően ezek a kódok tartoznak:

Mit jelent a többi szám?

A Pénzcentrum az FHB Banktól megtudta, hogy náluk 9-től 16-ig a számjegyek az ügyfelet azonosítják, a 17-18. szám egy belső számlaazonosító kód, a 19-20. a devizanemről árulkodik, 21-22-23. sorszámot jelöl, a 24. pedig újra egy ellenőrző szám.

Most jöjjön egy kis matek

Az ellenőrző számokmindig az előttük álló számjegyek ellenőrzésére szolgálnak, melyet az alábbi algoritmus szerint kell képezni: külön az 1-7., valamint külön a 9-15. vagy 9-23. számjegyeket helyi értékük csökkenő sorrendjében meg kell szorozni a "9, 7, 3, 1 ... 9, 7, 3, 1" számokkal, a szorzatokat össze kell adni, és az eredmény egyes helyi értékén lévő számot ki kell vonni 10-ből. A különbség az ellenőrző szám. (Ha a különbség "10", az ellenőrző szám értéke "0".)

Sok a téves utalás

Naponta több millió banki utalás történik, és  bizony gyakran hallani, hogy néha rossz címzettnél landol az utalni kívánt pénz. Az OTP Banknál hetente több alkalommal is történik téves utalás, ami előfordult már több milliós nagyságrendben is. A CIB Banknál pedig kiemelkedően nagy összegű téves utalás nem jellemző, általában 3 000 és 200 000 forintot utalnak félre, ezt azonban szinte mindennap. Vajon egyetlen szám elütésével is megtörténhet a téves utalás?

Ennek a valószínűsége gyakorlatilag kizárható. Ebben az esetben ugyanis a megfelelő szakasz végén lévő ellenőrző szám sem lesz helyes. Abban az esetben, ha az ellenőrző számot tévesztik el, akkor sem kapunk helyes számlaszámot. Így a megbízás a helyes számlaszám hiányában nem fog teljesülni.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB sajtóosztálya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 15:23
Sok dolgot nem tudni róla, de egy hátlapról már kikerültek tervek.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?