17 °C Budapest
Mit árul el rólad a bankszámlaszámod? Ezt biztos nem tudtad!

Mit árul el rólad a bankszámlaszámod? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. szeptember 16. 05:55

Magyarországon hozzávetőlegesen 9,5 millió bankszámlaszám van jelenleg regisztrálva. A 16 vagy 24 számjegyből álló számsorok számait pedig nemcsak véletlenszerűen dobálják egymás mellé, hanem minden szám értékes információt hordoz. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a számok. Vajon tényleg egyetlen számjegy elütése is elegendő ahhoz, hogy az utalni kívánt pénz rossz címzettnél landoljon?

Magyarországon megközelítőleg 9,5 millió bankszámlaszám van regisztrálva, sokan talán nem tudják, de ez nem egyenlő a bankkártyánkon lévő számsorral. Ez alkalommal a bankszámlaszámot vizsgáltuk meg közelebbről és lerántjuk a leplet arról, hogy milyen információt rejtenek a hosszú számsor számai.

A bankunkat is azonosítja

A bankszámlaszám mindig egy 16 vagy 24 karakterből álló számsor. Ez pedig nem csak minket, de a bankunkat is azonosítja. Az első nyolc számjegy az úgynevezettirányító kód, amelyből az első három a "bankkód" vagyis ebből kiderül, hogy melyik bankhoz tartozunk. A következő négy számjegy pedig a "bankfiókkód", ami a pénzforgalmi szolgáltató fiókját, vagy a számlavezető helyét jelöli.

A nyolcadik számjegy egy speciális algoritmus segítségével képzett ellenőrző szám.

Melyik banknak, mi az azonosító kódja?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megtalálható és folyamatosan frissített szűkített hitelesítő listából meghatározhatóak a "bankkódok".  Az alábbi bankokhoz például jellemzően ezek a kódok tartoznak:

Mit jelent a többi szám?

A Pénzcentrum az FHB Banktól megtudta, hogy náluk 9-től 16-ig a számjegyek az ügyfelet azonosítják, a 17-18. szám egy belső számlaazonosító kód, a 19-20. a devizanemről árulkodik, 21-22-23. sorszámot jelöl, a 24. pedig újra egy ellenőrző szám.

Most jöjjön egy kis matek

Az ellenőrző számokmindig az előttük álló számjegyek ellenőrzésére szolgálnak, melyet az alábbi algoritmus szerint kell képezni: külön az 1-7., valamint külön a 9-15. vagy 9-23. számjegyeket helyi értékük csökkenő sorrendjében meg kell szorozni a "9, 7, 3, 1 ... 9, 7, 3, 1" számokkal, a szorzatokat össze kell adni, és az eredmény egyes helyi értékén lévő számot ki kell vonni 10-ből. A különbség az ellenőrző szám. (Ha a különbség "10", az ellenőrző szám értéke "0".)

Sok a téves utalás

Naponta több millió banki utalás történik, és  bizony gyakran hallani, hogy néha rossz címzettnél landol az utalni kívánt pénz. Az OTP Banknál hetente több alkalommal is történik téves utalás, ami előfordult már több milliós nagyságrendben is. A CIB Banknál pedig kiemelkedően nagy összegű téves utalás nem jellemző, általában 3 000 és 200 000 forintot utalnak félre, ezt azonban szinte mindennap. Vajon egyetlen szám elütésével is megtörténhet a téves utalás?

Ennek a valószínűsége gyakorlatilag kizárható. Ebben az esetben ugyanis a megfelelő szakasz végén lévő ellenőrző szám sem lesz helyes. Abban az esetben, ha az ellenőrző számot tévesztik el, akkor sem kapunk helyes számlaszámot. Így a megbízás a helyes számlaszám hiányában nem fog teljesülni.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB sajtóosztálya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?