16 °C Budapest
Mit árul el rólad a bankszámlaszámod? Ezt biztos nem tudtad!

Mit árul el rólad a bankszámlaszámod? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum
2015. szeptember 16. 05:55

Magyarországon hozzávetőlegesen 9,5 millió bankszámlaszám van jelenleg regisztrálva. A 16 vagy 24 számjegyből álló számsorok számait pedig nemcsak véletlenszerűen dobálják egymás mellé, hanem minden szám értékes információt hordoz. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a számok. Vajon tényleg egyetlen számjegy elütése is elegendő ahhoz, hogy az utalni kívánt pénz rossz címzettnél landoljon?

Magyarországon megközelítőleg 9,5 millió bankszámlaszám van regisztrálva, sokan talán nem tudják, de ez nem egyenlő a bankkártyánkon lévő számsorral. Ez alkalommal a bankszámlaszámot vizsgáltuk meg közelebbről és lerántjuk a leplet arról, hogy milyen információt rejtenek a hosszú számsor számai.

A bankunkat is azonosítja

A bankszámlaszám mindig egy 16 vagy 24 karakterből álló számsor. Ez pedig nem csak minket, de a bankunkat is azonosítja. Az első nyolc számjegy az úgynevezettirányító kód, amelyből az első három a "bankkód" vagyis ebből kiderül, hogy melyik bankhoz tartozunk. A következő négy számjegy pedig a "bankfiókkód", ami a pénzforgalmi szolgáltató fiókját, vagy a számlavezető helyét jelöli.

A nyolcadik számjegy egy speciális algoritmus segítségével képzett ellenőrző szám.

Melyik banknak, mi az azonosító kódja?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megtalálható és folyamatosan frissített szűkített hitelesítő listából meghatározhatóak a "bankkódok".  Az alábbi bankokhoz például jellemzően ezek a kódok tartoznak:

  • FHB: 182

  • OTP: 117

  • CIB: 107

  • Raiffeisen: 120

  • Erste: 116

  • Citi: 108

Mit jelent a többi szám?

A Pénzcentrum az FHB Banktól megtudta, hogy náluk 9-től 16-ig a számjegyek az ügyfelet azonosítják, a 17-18. szám egy belső számlaazonosító kód, a 19-20. a devizanemről árulkodik, 21-22-23. sorszámot jelöl, a 24. pedig újra egy ellenőrző szám.

Most jöjjön egy kis matek

Az ellenőrző számokmindig az előttük álló számjegyek ellenőrzésére szolgálnak, melyet az alábbi algoritmus szerint kell képezni: külön az 1-7., valamint külön a 9-15. vagy 9-23. számjegyeket helyi értékük csökkenő sorrendjében meg kell szorozni a "9, 7, 3, 1 ... 9, 7, 3, 1" számokkal, a szorzatokat össze kell adni, és az eredmény egyes helyi értékén lévő számot ki kell vonni 10-ből. A különbség az ellenőrző szám. (Ha a különbség "10", az ellenőrző szám értéke "0".)

Sok a téves utalás

Naponta több millió banki utalás történik, és  bizony gyakran hallani, hogy néha rossz címzettnél landol az utalni kívánt pénz. Az OTP Banknál hetente több alkalommal is történik téves utalás, ami előfordult már több milliós nagyságrendben is. A CIB Banknál pedig kiemelkedően nagy összegű téves utalás nem jellemző, általában 3 000 és 200 000 forintot utalnak félre, ezt azonban szinte mindennap. Vajon egyetlen szám elütésével is megtörténhet a téves utalás?

Ennek a valószínűsége gyakorlatilag kizárható. Ebben az esetben ugyanis a megfelelő szakasz végén lévő ellenőrző szám sem lesz helyes. Abban az esetben, ha az ellenőrző számot tévesztik el, akkor sem kapunk helyes számlaszámot. Így a megbízás a helyes számlaszám hiányában nem fog teljesülni.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB sajtóosztálya.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07