Érkezik a legújabb lakossági államkötvény, a BMÁK

Pénzcentrum2014. március 12. 18:32

Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) néven négy,- és hatéves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír értékesítését kezdi meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A kötvény kamatbázisa a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamokon alapul, melyhez magas kamatprémium adódik - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az ÁKK.

A 2018/N és 2020/N elnevezésű, 1 forint alapcímletű, négy,- és hatéves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény 2014. március 17-től első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki hálózatban történő értékesítésről is egyeztetések folynak. A forgalmazók listáját a szerződések aláírása után hozza nyilvánosságra az adósságkezelő.

Az új Bónusz kötvényt az Államadósság Kezelő Központ azzal a céllal dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidők tekintetében nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A három,- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. Az új állampapír így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót mind a futamideje, mind a kamatozás módja tekintetében.

Ennek megfelelően a BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, súlyozott számtani átlagával. Ehhez a négyéves kötvény esetében 1,75 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2,5% kamatprémium adódik. A négyéves kötvény esetében az első kamatperiódus 13 hónapból áll, mely alapján az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 5,42% (az éves kamat mértéke 4,89%). A hatévesnél 14 hónapos az első kamatperiódus, melyre 6,72% lesz az időarányos kamat mértéke (az éves kamat mértéke 5,64%).

A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ÁKK Zrt. az új értékpapír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozza meg, de lehetőséget kíván nyújtani vállalati befektetőknek is az állampapírok vásárlására.

Címkék:
öngondoskodás, államkötvény, állampapír, ákk, bmák, diszkont kincstárjegy,