Így kárpótolják a bedőlt takarékszövetkezet ügyfeleit

MTI2014. január 24. 16:02

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) végzi a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény alapján, a kártalanítás kifizetését 2014. január 24-től számított 20 munkanapon belül kell befejeznie.

Az OBA közleménye szerint a törvény alapján az OBA a névre szóló betét- és a 2014. január 23-ig számított kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő 30 346 000 forintösszegig fizeti ki. Az átváltás a 2014. január 23-i MNB devizaárfolyamon történik.

A kártalanítási igényt nem kell bejelenteni. A kifizetés alapját a takarékszövetkezet nyilvántartásában lévő személyes adatok (például név, lakcím), valamint a betét(ek)re vonatkozó adatok jelentik.

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben részletes kifizetési elszámolást készít, amelyet a betét tulajdonosa részére tértivevényes levélben küld meg a takarékszövetkezet adatállományában található állandó lakcímére, cégek esetén székhelyére.

Magánszemélyek részére 1 millió forintig postai kifizetési utalvánnyal, kézbesítő útján, 1 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási kártyával fizetik ki az összeget.

A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem.

A betétes postai úton kapja meg előbb a kártya használatához szükséges PIN-kódot, majd a kártyát tartalmazó levelet, végül a kifizetési elszámolást. A kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel. A kártyával az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP és a posta fiókjaiban lehet felvenni az összeget. Ez utóbbi esetben két nappal korábban jeleznie szükséges az OTP, illetve az adott postafiók által megjelölt, nagy összegű készpénzfelvételnek minősülő felvétel szándékát.

Az 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanítás felvétele, illetve az arról való rendelkezés személyesen a kijelölt hitelintézeti fiókban történik. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról, valamint a kifizetést teljesítő hitelintézeti fiókról. Készpénzbiztonsági okokból az OBA javasolja, hogy a kártalanítási összeget az adott fiókban helyezze el, vagy utalja át bármely magyarországi hitelintézetnél vezetett folyószámlára. Felhívja a figyelmet arra, hogy nagy összegű készpénz tartása biztonsági kockázatot jelenthet, ezért körültekintően járjanak el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók összeghatártól függetlenül - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél bejelentett módon férhetnek hozzá a kártalanításhoz, a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiók felkeresése után.

Ha a betét tulajdonosa, aki a kártalanításra jogosult személy, időközben elhalálozott és azt az örökösök a Takarékszövetkezetnél még nem jelentették be, egyeztetés céljából hívják fel az OBA 06 (40) 918-918-as helyi tarifájú ügyfélszolgálati telefonszámát. Gyámhatósági betét esetén az OBA kérése az, hogy a gyám/gondnok szintén hívja a fenti telefonszámot.

A kártalanítás során nem fizetik ki a lejárt tartozás miatt a takarékszövetkezet által beszámított összeget, továbbá az MNB hivatkozott végzésének kiadása előtt zárolt betétet.

Az OBA közleménye szerint a kártalanításokra is vonatkoznak a hatályos adójogszabályok, így a kifizetésre kerülő kamat után az OBA kamatadót és egészségügyi hozzájárulást köteles levonni.

A 30 346 000 forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétkövetelésre vonatkozóan hitelezői igénybejelentést lehet tenni a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-nél.

Címkék:
befektetés, öngondoskodás, csőd, takarékszövetkezet,