Kamatvadászok figyelem! Van élet a bankbetéten túl!

Pénzcentrum2013. november 28. 15:45

Ha egy magyar fialtatni akarja a pénzét, beviszi a bankba és leköti. Csakhogy ez a magatartás mostanság már nem túl kifizetődő, mivel a betéti kamatok 2-4 százalékra olvadtak. Mit tehet ilyenkor a pénzét biztonságos helyen tudni akaró, de a bankinál magasabb kamatot remélő befektető?


Magyarország a lekötött bankbetétesek országa - tartja a mondás. Ez a statisztikákkal kellőképpen megalapozott mondat arra utal, hogy befektetőként meglehetősen konzervatívak vagyunk. Ha van megtakarításunk, bankban tartjuk a pénzünket. Hiába fialtathatnánk máshol nagyobb haszonnal a pénzünket, akkor is maradunk a lekötött bankbetétnél.

Ha a fenti mondás igaz, akkor mostanság sokaknak főhet a feje. A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései miatt a hosszú éveken át tuti biztosnak gondolt megtakarítási forma sokat veszett vonzerejéből. Hol vannak már a kétszámjegyű kamatok! A bankok ma már csak 2-4 százalékos kamatot fizetnek a náluk elhelyezett betétek után.

Ideje lenne új befektetési célpontok után nézni, amelyek az alacsony kamatok ellenére is többet hoznak a konyhára. Ám a pénzét máshova vivő betétes nincs egyszerű helyzetben: hova tegye a pénzét akkor, ha azt biztonságban akarja tudni, ám azt is elvárja, hogy a bankinál nagyobb hozamot érjen el a befektetése?

Az, hogy a kérdés sokakat foglalkoztat, jól mutatja, hogy az inflációnál magasabb garantált hozamot fizető és ugyancsak biztonságos állampapírokból alaposan bezsákolt a lakosság. Soha ennyi állampapír nem volt még magánszemélyek kezében, mint mostanság. Ám az állampapír rugalmatlan termék, az ebben felhalmozott befektetésünkhöz idő előtt hozzájutni kockázatos lépés lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Na de akkor mibe érdemes áttenni a korábbi években lekötött bankbetétben pihenő pénzünket? A kérdés megválaszolására a Pénzcentrum.hu 2013. december 2. és 2013. december 6. "A bankbetéten túl..." címmel cikksorozatot közöl. Írásainkban felvázoljuk, milyen időtávra milyen kevéssé kockázatos termékeket ajánlanak a bankok. Megvizsgáljuk, mekkora kamatot fizet a bank a hozzá bevitt forint és deviza megtakarításainkra. Körbejárjuk, melyek azok a befektetési lehetőségek, amelyek biztonságosnak tekinthetőek, ám nagyobb hozammal kecsegtetnek a bankbetétnél.

Címkék:
öngondoskodás, tbsz, bankbetét,