Hova tegyük a pénzünk a következő években?

Pénzcentrum2013. október 30. 15:02

Állampapír, bankbetét, befektetési alap vagy biztosítás? A legjobb hosszú távú befektetésekről folyt a beszélgetés a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján.

Még mindig csak rövidtávon tudunk gondolkozni a pénzügyeink megtervezésekor. Ezt nevezték a legnagyobb hibának a konferencia 2. szekciójának résztvevői. Épp ezért, akiknek már nem elég a kamat, amit a bankok betétei nyújtanak a féléves vagy éves kincstárjegyek felé fordultak. Tehát időhorizontban nem, csak termékekben van változás.

Kállay András, az Erste Bank privátbanki vezetője szerint az alacsony kamatkörnyezet mellett fontos tényező a magyar ügyfeleknél az adókedvezmény, egy termék értékesítését nagyon elő tudja segíteni, ha kedvezőbb adózással párosul a termék.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint az állampapírok szerepe is tovább nőhet. Ennek fontos része lehet, olyan könnyen hozzáférhető termékek fejlesztése, melyek nem közvetlenül konkurálnak a banki betétekkel, tehát hosszabb időtávra szól.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a megtakarítási piac növekedni tud majd a jövőben is, vélhetően az irányadó trend sem fog megváltozni, vagyis a betétek helyett az értékpapírok fognak nagyobb részarányt elérni.

Hiába van pénzügyi ismeretünk, nem érdekelnek minket a befektetéseink

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jövőre nézve talán jó jel lehet, hogy a magyarok pénzügyi tudása élen jár a világban, "legalábbis az alap matematikai műveletek még mennek" - hangzott el Szalay György, Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi ismeretterjesztési osztályának vezetőjének 3. szekcióban tartott előadásában, amiben egy nemzetközi felmérés eredményeit ismertette. A tudásunkat azonban már nem használjuk. A lakosság túlnyomó részének nincs saját családi kasszája, vagyis nem követi kiadásait, bevételeit. Kevesen, csak a megkérdezettek 25 százaléka menedzseli aktívan pénzügyeit.

Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde általános vezérigazgató-helyettese a részvénypiacra is betekintést engedett a résztvevőknek. Itt is messze vagyunk még a nyugati világ felfogásától. A legtöbb jelenlegi befektető rövidtávban gondolkodik, vesz és elad, remélhetőleg nagy haszonnal. Épp ezért sokan nagyon kockázatos piacnak gondolják a tőzsdét. Nyugaton ezzel szemben másképp néznek a részvényekre, a hosszú távú nyugdíjmegtakarítások jelentős része is van hasonló befektetésben.

Összefoglalva tehát a piac résztvevői szerint egyre fontosabb lesz a hosszú távú megtakarítás, amit már sokan fel is ismernek. Ennek ellenére még csak igen kevés embernek van tényleges megtakarítása. Ezzel gyakorlatilag a délutáni szekció résztvevői is visszareflektálnak a délelőtt bemutatott OTP Öngondoskodási Index megállapításaira.

Címkék:
öngondoskodás,