Ingyenes lehet jövőre a kártyás fizetés is

Pénzcentrum2013. szeptember 30. 17:05

A jövő évi adócsomag tervezetébe foglaltak szerint a bankkártyás fizetések illetékmentesek lesznek, viszont a bankokat egyszeri adóval sújtják.

Jövőre illetékmentes lesz a bankkártyás fizetés az Origo értesülése szerint. Ezzel a feketegazdaság visszaszorítását és a pénzforgalom elektronikus csatornákra való terelését szeretné elősegíteni a kormány. Ez körülbelül 5 milliárd forintos megtakarítást jelent a bankoknak, illetve valószínűleg így a kártyás vásárlások újra, illetve továbbra is ingyenesek lesznek tranzakciós szinten az ügyfelek számára.

Változik a bankok adóterhelése

A bankadót jövőre is megtartaná a kormány, ahogy az eddigi kommunikáció alapján várható volt. Változás azonban, hogy hitelintézeti hozzájárulás néven egy egyszeri adót is rájuk terhelnének. Amennyivel csökken a bankok jelenleg 84 milliárd forintos általános kockázati céltartaléka, annak 19%-át jövő márciusban be kellene fizetniük (ez a jelenlegi helyzet alapján maximum 17 milliárd forint). A lépés oka egyelőre nem ismert, valószínűleg összefügg a készülődő devizahiteles csomaggal.

Címkék:
öngondoskodás, bankkártya,