PSZÁF: törvényesen emelkednek a banki költségek

Pénzcentrum2013. augusztus 14. 09:12

Augusztus 1-jétől megváltozott a pénzügyi szervezetekre kivetett tranzakciós illeték mértéke, amelynek áthárítása révén a szerződésekben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A felügyelet a honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti: a készpénzfelvétel, kártyás vásárlás, átutalás és egyes további fizetési műveletek után 2013. január 1-jétől a pénzügyi szervezeteknek tranzakciós illetéket kell fizetniük, melynek mértéke 2013. augusztus 1-jétől megváltozott.

Az illetéket a pénzügyi szervezetek kötelesek megfizetni, lehetőségük van azonban arra, hogy azt - a szigorú törvényi feltételek betartása mellett - díjaik, költségeik emelésével az ügyfelekkel szemben érvényesítsék, azaz a fogyasztókra terheljék át.

A díjak, költségek emelésére akkor van lehetőség, ha a szerződés a módosítás feltételeit tartalmazza, és e feltételek között szerepel a jogszabályváltozás, a pénzügyi szervezetet terhelő közteher áthárítása, továbbterhelése miatti egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége.

Címkék:
tranzakciós illeték, pszáf,