EHO-mentességet akarsz? Ide tedd a pénzed

Világgazdaság2013. július 23. 09:03

Augusztus 1-től a megtakarítások kamatát és árfolyamnyereségét a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli majd. Vannak ugyanakkor kiskapuk - írja a Világgazdaság.

Augusztus 1-től a megtakarítások kamatát és árfolyamnyereségét a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli majd, de akárcsak hét évvel ezelőtt, a kamatadó kulcsának 20 százalékosra emelése idején, ezúttal is akadnak "kiskapuk" a rendszerben.

A tartós befektetési számláknál (TBSZ) azért maradt egy kiskapu. Több bank honlapján is felhívják a figyelmet arra, hogy az e hónap végéig megnyitott TBSZ-eken a még az idén elhelyezett megtakarítások mindenképpen EHO-mentességet élveznek. (Később ez a kedvezmény már csak akkor jár, ha a megtakarítást legalább három évig ott tartja az ügyfél a számlán.)

Augusztustól EHO-mentesség csak azoknak jár majd, akik hosszabb, minimum hároméves távon takarékosnak, vagy pedig magyar, illetve EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett állampapírt vásárolnak. A jogszabály szerint emellett az olyan befektetési alapok megvásárlói is mentesülnek az EHO-kötelezettség alól, amelyek vagyonukat szabályzatuk szerint legalább 80 százalékban az említett állampapírokban tartják.

 

Címkék:
öngondoskodás, betét, államkötvény, állampapír,