Fájni fog a kormány új csomagja? Tovább drágul a készpénzfelvétel

Pénzcentrum2013. május 10. 09:02

A Népszabadság értesülése szerint drasztikusan emelkedhet a készpénzfelvétel tranzakciós illetéke. A lap úgy tudja a mai 3 ezrelékről 6 ezrelékre nőhet a teher. Az átutalásoknál alkalmazott 2 ezrelékes mérték pedig 3-4 ezrelékre emelkedne. A kormány szerint ezzel lehet kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Giró-Szász András kormányszóvivő délelőtt 11 órakor a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről tart sajtótájékoztatót. Csütörtök este a tárcavezető a HírTV-nek elmondta: tranzakciós adó emelésével kerülhet ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól.

Varga már beszélt

A nemzetgazdasági miniszter tegnap este lényegében már közölt részleteket arról, hogy mi lehet az új kiigazító csomagban. A tranzakciós adó emelésével kerülhet ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak azt mondta: az illetékből kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint amennyit vártak.

A tárcavezető hozzátette, megvizsgálják, hogy a bankokra és pénzintézetekre kivetett teher emelésével végrehajtható-e a kiigazítás. A javaslatokat akár már ezen a héten is eljuttathatja a kormány az Európai Uniónak.

Délelőtt 11-kor jön a csomag

Már péntek délelőtt bemutatja a kormány a legújabb költségvetési kiigazító csomag részleteit. Csütörtök délután derült fény arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy dolgozzon ki "kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az Európai Unió számára is elfogadható lépéseket".

Minderre azért van szükség, mivel a kormány mindenképpen ki akar kerülni a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól idén tavasszal. Az idő pedig vészesen fogy, mivel az Európai Bizottság kollégiuma május 29-én ülésezik, ahol téma lesz a Magyarország ellen folyó eljárás is. Ha pedig a kormány már itt pozitív döntést szeretne elérni, akkor már most ismertetnie kell az intézkedéseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ahhoz, hogy az Európai Bizottságot meggyőzze a kormány, idén pár tízmilliárdos, míg jövőre nettó értelemben véve 100-120 milliárd forintos egyenlegjavulást kell elérjen. Vagyis jövőre bruttó módon számítva és a csomag szerkezetétől függően 160-210 milliárdos pótlólagos intézkedéssorozatot kell végrehajtson.

Könnyen elképzelhető, hogy a kormány az idei évi pár tízmilliárdot úgy kezeli, hogy például a költségvetés általános tartalékából zárol a kormány.

Ami szóba jöhet a kiigazító lépések között, hogy például hivatalosan is elmaradnak korábban belengetett kiadások (pl. pedagógus életpályamodell bevezetése szeptembertől, vagy akár később időponttól), de előkerülhet a pénzügyi tranzakciós illeték kulcsának megemelése.

Címkék:
öngondoskodás, tranzakciós illeték, megszorítás,