Még több Prémium Államkötvényt vásárolhatunk

Pénzcentrum2013. január 7. 17:32

Idén január eleji döntésével 40 milliárdról 55 milliárd forintra emelte az Államadósság Kezelő Központ a jelenleg megvásárolható leghosszabb futamidejű és egyúttal legmagasabb kamatprémiumot kínáló inflációkövető kötvényének értékesítési keretösszegét. Az ÁKK közleménye szerint a 2017/I sorozatú Prémium Magyar Államkötvény nyilvános ajánlattételében eredetileg szereplő minden más feltétel változatlan, ami azt jelenti, hogy a referenciaként szolgáló infláció (5,5%) felett 4%-pontos kamatprémium továbbra is elérhető.

A papír értékesítési keretösszegének megemelése azt tükrözi, hogy a hosszú távú lakossági megtakarítást célzó kötvényből az eddigi keretösszeg lassan kimerülhet. Ez persze nem véletlen, hiszen a jelenleg megvásárolható forintalapú inflációkövető kötvények közül ez a papír kínálja a legmagasabb kamatprémiumot. Referenciaként a minden év januári év/év alapú, KSH által közzétett fogyasztói infláció szolgál. Ennek idén januári értékét még nem ismerjük, de a tavaly év eleji adóemelések kiesnek a bázisból, ami eleve lefelé nyomja az inflációt.

Az idén januártól életbe lépett lakossági 10%-pontos rezsiár-csökkentés csak a februári számlákban jelenik meg, így annak az inflációt lefelé nyomó hatása inkább a februári inflációs adatban jelentkezhet majd nagyobb részben. Az MNB friss inflációs jelentése idén januárra év/év alapon 3,7%-os inflációt vetít előre, így ha az előrejelzés helyt állónak bizonyul, akkor a következő kamatperiódusra 7,7%-os éves kamat lesz elérhető.


Az ÁKK tavaly ősz óta értékesíti a 2015/L sorozatú papírt, amely az októberi éves infláció (6,0%) felett már "csak" 2,5%-pontos prémiumot kínál, így jelenleg az első kamatperiódusra a 8,5%-os kamat időarányos része érhető el. Az MNB friss inflációs jelentése idén októberre év/év alapon 3,3%-os inflációt vetít előre, így a következő kamatperiódusra 5,8%-os kamat adódna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A legfrissebb, elérhető adatok szerint a lakossági állampapírok állománya tavaly november végén 926 milliárd forintot tett ki, amelyből a különböző sorozatú inflációkövető kötvények volumene 240 milliárd forint körüli lehetett az általunk vezetett adatsor szerint.

 

Címkék: