Kiderült: ezek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon

Pénzcentrum2012. december 12. 05:32

Nem változott a trend: még mindig a magasabb címletű bankjegyeket hamisítják a leginkább Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A csalók a 20 000 és 10 000 forintosokat kedvelik leginkább, igaz, egyre kevesebb hamis bankjegy kerül forgalomba.

2012 harmadik negyedévében tovább folytatódott a forintbankjegy- hamisítványok számának csökkenése. Az elmúlt három hónapban 524 darab hamis forintbankjegy került kivonásra a forgalomból. A hamisítás mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valutákkal történő összehasonlításban kedvezőnek tekinthető - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából.

A forintbankjegyek hamisítása továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletekre, a 20 000 és 10 000 forintos bankjegyekre irányul. A fénymásolóval, nyomtatóval készített hamisítványok esetenként rátekintésre ugyan megtévesztőnek bizonyulnak, de egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.


Az elmúlt hónapokban csökkent a hamis valuták előfordulása is: a jegybank szakértői 413 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2012 harmadik negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 347 darab volt.

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Kampány a hamisítás ellen
A pénzhamisítás elleni hatékony fellépés érdekében a jegybank tovább folytatta a hamisítványok előfordulása által
legveszélyeztetettebb kereskedelmi és szolgáltatószektor szűrőszerepének megerősítését célzó komplex programját. Ezen belül kiemelt fontosságú a bankjegyekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése, aminek során az MNB szakértői térítésmentes képzésekkel készítik fel a kereskedelmi pénztárosokat a bankjegyellenőrzés legmegbízhatóbb módszereinek, eszközeinek alkalmazására.

A program másik kiemelt részeként továbbra is folytatódik a korszerű pénztári bankjegyvizsgálati módszerek és segédeszközök terjedésének ösztönzését célzó, UV-A/C készülékek beszerzését támogató kampány.

Címkék: