Méregdrága a szuperelhízottak gondozása: több százan vannak

MTI2012. június 3. 20:12

Nagy-Britanniában mintegy 200 ember olyan kövér, hogy képtelen elhagyni otthonát, gondozásuk évente több tízmillió forintnyi összegbe kerül az állami egészségügyi szolgálatnak (NHS).

A Londonban szerdán napvilágot látott adatok szerint ezek az emberek 220 kilónál többet nyomnak, valamennyien ágyhoz kötöttek, és szakápolók napjában legalább négyszer felkeresik őket, hogy segítséget nyújtsanak ellátásukban. Az ápolók alkalmazása és az elhízottak gyógyszerszámlája évi 80 ezer fontot emészt fel az egészségügyi kasszából.

Az összes elhízott ellátása azonban 16 millió fontra (6 milliárd forint) rúghat, mivel ez a 200 személy csak az NHS által hivatalosan ellátottakat takarja. Arról ugyanis nincs pontos adat, hány elhízottról gondoskodnak a szociális ellátórendszerek keretein belül - olvasható a The Sun brit napilapban.

"Több százra tehető az otthonaikat elhagyni képtelen szuperelhízottak száma. El vannak rejtőzve az ellátórendszerben, és senki nem tudja, valójában hányan vannak" - idézte a brit lap Tam Fryt, az elhízás problémájával foglalkozó National Obesity Forum illetékesét.

A britek fele ma már kövér vagy túlsúlyos kategóriába esik, az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére évente több mint négymilliárd fontot fordít az NHS.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: