Kaszálj te is a foci Eb-n és az Olimpián

Pénzcentrum2012. május 30. 12:06

Két új befektetési alappal rukkol elő az OTP Alapkezelő a futball Európa Bajnokság és a Nyári Olimpiai Játékok apropóján. Az alapokba fektetők az EB-t és az olimpiát támogató világcégek részvényeinek árfolyam-növekedéséből profitálhatnak. A hozamok a mögöttes befektetések futamidő során elért teljesítményétől függnek.

Az Európa-bajnokság fő támogatói közül 8 céget választott ki az OTP, amelyeknek a részvényeiből összeállított kosár képezi a mögöttes befektetések alapját. A kosárba az Adidas, a Canon, a Carlsberg, a Coca Cola, a Continental, a Hyundai Motor, a Kia Motors, a McDonald's és a Sharp papírjai kerültek bele.

Az OTP Eurogól Alap zártvégű, és 2015. december 31-ig tartó határozott futamidőre jön létre. A befektetők az alap lejáratakor garantáltan visszakapják a jegyzéskor befizetett tőkéjüket. Az alap a befektetések teljesítményétől függetlenül lejáratkor mindenképpen hozamot fizet, melynek mértéke a befektetési jegyek névértékére vetítve legalább 9 százalék. Vagyis a befektetett tőke a teljes futamidő alatt minimum 9 százalék növekedést ér el, ami éves szinten 2,51 százalékos fix hozamot jelent.

Az alap célja persze az, hogy a biztosított 9 százalékon felül további hozamot fizethessen. Ennek érdekében két alkalommal, 2013. december 13-án és a lejárat előtt, 2015. december 22-én is megmérik a mögöttes befektetések teljesítményét. A mögöttes eszközök kedvező teljesítménye esetén két hozamfizetési napon is - 2012. december 20-án és 2015. december 31-én - legfeljebb 30-30 százalék, vagyis a teljes futamidő alatt - a biztosított 9 százalék hozamot is beleértve - maximum 60 százalék tőkenövekményhez juthatnak a befektetők, amely éves szinten számítva 16,68 százalék lehet (EHM 2,51%).

A hozamszámítás módszertana:

- Mindkét hozamszámítási időpontra megmérik a mögöttes részvénykosár elemeinek indulástól mért teljesítményét, majd azok átlagából nyújtják a teljesítményrészesedést.

- Amennyiben egy részvény teljesítménye 0 százalék felett vagy -40 százalék alatt lesz, akkor a tényleges teljesítményét, de legfeljebb 30 százalékot vesznek figyelembe az átlagszámításnál.

- Amennyiben egy részvény teljesítménye 0 százalék alatt lesz, de meghaladja a -40 százalékot, akkor az átlagszámításnál az értékét 0 százaléknak veszik.

- A részesedés mértékét a teljesítményrészesedési mutató határozza meg, amelynek közzététele az alap indulását követő 6 banki napon belül esedékes.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alap zártvégű értékpapíralap, azaz a jegyzést követően a befektetési jegyek adásvétele az alap futamidejének lejártáig csak tőzsdei forgalomban bonyolítható le. A befektetési jegyek tőzsdei forgalmazása miatt az alap tőzsdei árfolyama eltérhet a befektetési jegyeinek mindenkori értékét tükröző közzétett napi árfolyamától. Az alap aktuális árfolyamát naponta meg lehet majd nézni az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján (www.otpalap.hu) és a Forgalmazó OTP Bank Nyrt. honlapján (www.otpbank.hu), valamint az MTV Teletext 519. oldalán is.

Az alap befektetési jegyeit június 29-ig vételi jutalék nélkül, névérték alatt, napi diszkont árfolyamon lehet majd jegyezni országszerte az OTP Bank értékpapír-forgalmazással foglalkozó fiókjaiban. A befektetési jegyek névértéke 10 000 forint, a jegyzés minimális összege - névértéken - 50 000 forint.

Az OTP Eurogól Alapot tartós befektetési értékpapírszámlán (tbsz) is el lehet helyezni, így meg lehet takarítani a 16 százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adót. Nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) is lehet a befektetési jegyeket. Ekkor a nyugdíjba vonuláskor - amennyiben a befektető már nyugdíjas, akkor pedig 3 év után - szintén kamat- és árfolyamnyereség-adó mentesen lehet hozzájutni a megtakarításhoz.

Júliustól jegyezhető az OTP Világjátékok Alap, amely szintén tőke- és hozamvédett. Mögöttes befektetéseiben 12 olyan vállalat szerepel, amelyek a XXX. Nyári Olimpiai Játékok fő támogatói között vannak. A befektetők így olyan márkák sikereiből profitálhatnak, mint a Samsung, az Acer vagy az Adidas.

A magyar 25 és 49 év közötti korosztály 70 százaléka érdeklődik az idei nyári olimpiai játékok iránt, és mindössze 9 százalék állította, hogy teljesen hidegen hagyja - derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

Címkék:
carlsberg,