A takarékoskodók jól járnak, az adófizetők viszont rosszul

Világgazdaság2012. április 16. 10:03

Eredeti céljával ellentétes hatást is kiválthat, ha a kormány növeli az állampapírok közvetlen lakossági lakossági értékesítését. Így előfordulhat, hogy az állam nem jut több forráshoz, csak sokkal drágábban szerzi meg azokat- írja a Világgazdaság.

A takarékoskodók jól járnak, az adófizetők viszont rosszul, ha a kormány fokozza az állampapírok közvetlen értékesítését - mondta a Világgazdaságnak Duronelly Péter , a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Szerinte a saját hálózaton keresztüli értékesítés drágább, mint a pénzügyi szolgáltatók közvetítésével történő.

Tovább gyengíti a bankok hitelezési képességét a lakossági megtakarításoknak betétekből állampapírokba irányítása - állítja Karsai Gábor, GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese. A hitelezés visszaesése fékezi a gazdasági növekedést, a jövedelmeket és növeli a munkanélküliséget.

Szerinte mindez elkerülhető lenne olyan hiteles gazdaságpolitikával, amely olcsó külföldi források bevonását tenné lehetővé a valutaalap hitelkeretének biztonsága mellett.

Címkék: