Bankpánik: tízezrek menekítik a pénzüket

Pénzcentrum2011. december 14. 17:36

Aki vasárnap bankautomatából szeretett volna pénzt felvenni Lettországban, nagy valószínűséggel késve érkezett egy Twitter-bejegyzés miatt.

Kiürítették a lettek a hétvégén a bankautomatákat attól való félelmükben, hogy az ország bankjai a fizetésképtelenség határán állnak. A lett pénzügyi szektorban magas a skandináv pénzintézetek aránya, így a pletykák leginkább a Swedbankot és más, Lettországban aktív bankokat érintettek.

A német lap beszámolója szerint a bank közel 234 automatájának 15%-a nem adott ki készpénzt vasárnap. A hír, miszerint a bank rossz állapotban van, egy Twitter-bejegyzés révén terjedt el, aztán ezt a társaság egyik szóvivője azonnal cáfolni is igyekezett, mondván, helyzetük több mint szilárd.

A lett bankfelügyelet felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy a hír teljességgel megalapozatlan volt, és alaptalanok a pénzintézet pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggodalmak, ugyanis a Swedbank Európa egyik legjobban tőkésített hitelintézete.

A lettek nem véletlenül fogékonyak a bankok problémáival kapcsolatos hírekre. Legutóbb a Bank Latvijas Krajbankának a litván anyabankjánál támadt visszaélések miatt akadtak problémái, 2008-ban pedig a Parex Bank összeomlását követően fordult az IMF-hez és az EU-hoz segítségért a balti ország.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mostanihoz hasonló eset 2009 októberében Hollandiában is előfordult, ekkor az ügyfelek egy része a Twitteren terjesztett üzenetekkel sikeresen elérte, hogy megrohanjanak egy bankot a betétesei, melyet aztán az államnak kellett megsegítenie.

Címkék:
bankfelügyelet,