Betiltják a fogyasztói csoportokat: vége az átverésnek

Pénzcentrum2011. november 16. 16:13

Az állampolgárok vagyoni védelme érdekében szükséges a fogyasztói csoportok betiltása - áll a gazdasági bizottság módosító javaslatában. Az módosító indítvány elfogadása esetén 2012 január elseje után nem alakulhat újabb fogyasztói csoport, de a már működőek is számíthatnak valamiféle szabályozásra a jövőben.

2012. január 1-jét követően nem hozható létre fogyasztói csoport. A fogyasztói csoport a tagjai pénzének összegyűjtésével foglalkozó csoport, amelynek célja, hogy minden tagja az általa előre meghatározott dolog tulajdonjogát a tagok befizetéseiből, előre meghatározott időtartamon belül — véletlenszerű vagy többletfeltételek vállalásától függő kiválasztás útján — a csoport segítségével megszerezze - áll a módosító javaslatban.

Az indoklás a fogyasztói csoportokba az emberek azzal a céllal lépnek be, hogy a meghatározott ingó vagy ingatlan dolog tulajdonjogát a csoport segítségével megszerezzék. Viszont semmilyen biztosíték nincs a csoport tagjainak a védelmére, a vezetők kevés tőkével rendelkeznek, így a piaci jelenlétük sem kívánatos. A már működő csoportok is ellen fel kell lépni - áll a módosító indítványban. Így a témában további módosító várható.

Már több gazdasági szervezet figyelmeztetett a fogyasztói csoportok veszélyeire, legutóbb a GVH fejezte ki aggodalmát. Akkor a fogyasztói csoportok a végtörlesztőkön akartak nyerészkedni. Nem segítenek a végtörlesztésben a fogyasztói csoportok - hívja fel közleményében a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz beérkezett fogyasztói megkeresések száma alapján a GVH úgy látja, hogy a végtörlesztés lehetőségének megjelenésével megnövekedett az érdeklődés a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások szolgáltatásai iránt.

Ahogy a hivatal fogalmaz, a vállalkozások hirdetéseikben a könnyű pénzhez jutás ígéretével kecsegtetik az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, jellemzően anyagilag megszorult fogyasztókat úgy, hogy -a versenyfelügyeleti eljárások tapasztalatai alapján- nem egyértelműen adnak tájékoztatást a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól.

Fontos kiemelni, hogy a vállalkozások nem pénzt, hanem úgynevezett vásárlói jogot adnak (a cégek megfogalmazása szerint alternatív finanszírozási lehetőséget). A hirdetésekben sugalltakkal ellentétben tehát nem szabad felhasználású készpénzhez jut a fogyasztó, hanem a szerződésben szereplő áru, vagy szolgáltatás tulajdonjogához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos kiemelni azt is, hogy az adott szolgáltatás nyújtására belső hitelezéssel (a tagok befizetéseiből) kerül sor, meghatározó a szerencseelem léte (sorsolásokon és/vagy előtörlesztés vállalása alapján dől el ki az a szerencsés, aki adott hónapban a vásárlói joghoz juthat) és az a körülmény, hogy a fogyasztó nem a szerződéskötéskor, hanem később, akár évek múltán juthat a vásárlási joghoz, s ezáltal a megszerezni kívánt dologhoz.

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a fogyasztói csoportok bizonytalan (jellemzően távoli) időpontú vásárlást tesznek lehetővé, valamint nem szabad felhasználású készpénzt adnak, míg a végtörlesztéshez gyorsan/biztosan szükséges a fogyasztónak pénzhez jutnia, így a fogyasztói csoportot szervezők által kínált konstrukciók nem alkalmasak a végtörlesztés megoldására.

 

Címkék: