Nemcsak a 20 éveseké a világ

Pénzcentrum2011. november 11. 13:34

Összességében az 50 feletti korosztály borúlátóbb, mint a teljes lakosság. Magyarországon első alkalommal készítették el az 50+ Indexet, amely az 50 feletti generáció aktuális élethelyzetével, bizalmával, jövőképével kapcsolatos mutató.

Nemcsak a saját és családjuk, hanem az ország helyzetét tekintve is borúlátóak az idős generáció tagjai - derül ki a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk közös kutatásából. A 70 évesnél idősebbek kedvezőbb véleménnyel vannak mind a saját, mind az ország jelenlegi helyzetéről. Rövidtávon az 50 felettiek fele a jelenleginél is rosszabb gazdasági helyzetet prognosztizál, míg a teljes lakosság esetében ez az arány 47 százalék. A munkanélküliség alakulását illetően kicsit pozitívabbnak látják a jövőt, mint a teljes felnőtt népesség (23% versus 21%). A negatív közérzet a saját és az ország helyzetének megítélésében annak köszönhető, hogy sokan reáljövedelmük csökkenésére számítanak. Javulást csak hosszútávon várnak, az 50 felettiek 39 százaléka szerint 5 év múlva jobb lesz az ország helyzete.


Magyarországon 3,7 millió 50 feletti él. Az 50 feletti generáció súlya egyre nagyobb a társadalomban, és a nyugdíjrendszer változásai, valamint az életvitel változása miatt ez a generáció aktívabb életet él, mint elődei. Megtakarításait, pénzügyeit tudatosabban menedzseli, többet fogyaszt, többet költ magára.

"Egyértelműen látszik, hogy az 50 felettiek legnagyobb félelmei az egészségi problémákkal és a megélhetési gondokkal kapcsolatosak. Létfontosságú, hogy ne csak a 20 évesek, de az 50 felettiek is rendelkezzenek megtakarítási tervvel a következő 20-30 évükre. A biztos tudás nélkül, hogy honnan tudom kiegészíteni a nyugdíjamat, miből fizetem például az ingatlanom fenntartási költségeit, a pénzügyi közérzet további biztos romlása jelezhető előre. Ez a kutatás is egyértelműen bizonyítja, hogy 50 felett átrendeződnek a prioritások" - tette hozzá Orosz András, a DIMENZIÓ Biztosító ügyvezető igazgatója.

Az 50 feletti korosztály meglehetősen pesszimista a jövőt illetően, míg a teljes lakosság is csak kicsit derűsebben látja az egy évvel későbbi állapotot. Főleg a még dolgozó, aktív idősödők aggódnak a pénzügyi helyzetük miatt. Ennek oka, hogy tízből hatan a reáljövedelmük csökkenésére számítanak (az aktívak kétharmada), és csak az 50 felettiek hatoda bízik abban, hogy jövőre magasabb lesz a család jövedelme (az aktívak 13 százaléka).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: