Mit mutat a grafikon?

Pénzcentrum2011. október 6. 19:34

A technikai elemzés kizárólag a múltbeli és jelenlegi piaci ármozgások elemzésével foglalkozik. A technikai elemzés legfontosabb alapigazsága szerint a tőzsdei piacokon emberek hoznak döntéseket, és mi emberek hajlamosok vagyunk hasonló szituációkba hasonló módon reagálni. Az előzőek alapján van létjogosultsága az árfolyamgörbéken ismétlődő jelek keresésének, amelyek segítségével megkísérelhetjük prognosztizálni a jövőbeni mozgásokat.

{{PCTOZSDESULI}}
A technikai elemzés létjogosultságát tehát azon megfigyelés adja, mely szerint a történelem folyamatosan megismétli önmagát a kereskedés világában, illetve egészen pontosan a hasonló helyzetekben a piaci mozgások is hasonlítanak egymásra.

A technika elemzés alapfeltevése, hogy:
- a piaci árban minden információ tükröződik
- hasonló helyzetekben a piaci mozgások hasonlóan alakulnak;
- a múltbeli folyamatok indikációt adnak a jövőre nézve

A grafikon elemzésben leginkább az úgynevezett japán gyertya ábrázolást használjuk. a japán gyertya mint neve is mutatja japán eredetű, kialakítása az 1700-as évek közepére datálódik. A gyertya különböző részeit a következő ábra mutatja:

 


Mint az ábrán jól látható, az emelkedést általában világos, míg az árfolyamcsökkenést sötét színekkel jelöljük. A gyertyák testének hossza, valamint az alsó és felső árnyék mérete mind fontos információ tartalommal bír, és segítséget nyújt a piaci hangulat felmérésében. A japánok szerint a gyertya teste az ármozgás esszenciája, ezért ennek megkülönböztetett jelentősége van a technikai elemzésben. A következő ábra néhány tipikus gyertyaformációt mutat be.


1.A hosszú fehér gyertya azt jelzi, hogy a bikák uralták a piacot az adott kereskedési napon.
2. A hosszú fekete gyertya, az előzővel ellentétesen a medvék dominanciáját mutatja a kereskedés során.
3. A kis testű gyertyák piaci bizonytalanságot jeleznek, mikor is vevők és eladók ereje közel megegyezik, ezért különösebb árelmozdulás nem történik a kereskedés során.
4. A hosszú alsó árnyék jelzi, hogy a kereskedés első szakaszában az eladók voltak túlsúlyban, de aztán fordult a kocka, és a nap végéra visszatértek a bikák, így összességében inkább pozitív üzenete van ennek a gyertyának.
5. A hosszú felső árnyék az előzővel ellentétes folyamatokat jelent, a nap eleji hajrát pesszimistább hangulat követte, így negatív üzenete van a hosszú felső árnyéknak.
6. A hosszú alsó és hosszú felső árnyék azt jelzi, hogy mind a bikák és a medvék dominálták a kerekedés egy-egy szakaszát, végül azonban nem sikerült egyiküknek sem felül kerekedni a másik felett, így maradt a piaci bizonytalanság.


Bármilyen grafikont is vizsgálunk, még az avatatlan szemnek is feltűnik, hogy az árfolyamok hullámmozgást végeznek. Ezek a hullámok hosszabb távon felfelé, vagy lefelé haladnak, amelyet trendnek nevezünk. A trendekről következő cikkünkben értekezünk, de elöljáróban annyit róluk, hogy segítségükkel ugrásszerűen megnő az esélyünk arra, hogy jó irányba kereskedjünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Mi is az a japán gyertya?
A technikai elemzés során az egyik legkedveltebb a japán gyertya. A japán gyertya elmélet magalkotása, illetve az első kereskedési módszer kifejlesztése, amely használata során a múltbéli ármozgásokból következtetünk a jövőbeli árakra a japán Munehisa Homma nevéhez fűződik. Homma hatalmas vagyonra tett szert, az általa kifejlesztett kereskedési technikák rizspiacon történő alkalmazásával.

Az 1700-as évek elejétől felvirágzott a japán gazdaság, miután hosszas háborúskodás után Tokugawa sogun egyesítette az országot. Az élénkülő kereskedelem központjában a rizs állt, így az adás-vétel megkönnyítése végett az 1600-as évek végétől intézményesítették a rizstőzsdét több városban is. A rizspiacok életében az igazi fordulópontot az 1710-es év jelentette, amikortól is a korábban fizikailag is jelen lévő termék helyett rizs kuponokkal is lehetett kereskedni, amelyeket a mai közraktár jegyek megfelelői voltak. A rizs kuponok a raktárakban lévő rizs készletre vonatkoztak, jövőbeni szállításra, így ezek voltak ez első határidős kontraktusok a világon.

Az 1700-as évek közepére már 1300 rizs dealer működött a mértékadó oszakai tőzsdén, és csak Oszakában évi 210,000 rizsbála volt az éves forgalom, miközben a teljes japán termelés mindössze évi 30,000 bála volt. Ebben a piaci környezetben lépett a porondra 1750 környékén a gazdag rizstermesztő családból származó Munehisa Homma, aki miután átvette az irányitást a családi birtokok felett a határidős rizs piaccal kezdett foglalkozni. Homma folyamatosan figyelte az árakat, és a kereskedők viselkedését, mielőtt kialakított kereskedési technikáját, ami olyan sikeresen működött, hogy az osakai után a tokió rizspiacnak is meghatározó szereplőjévé vált. Korabeli feljegyzések szerint egyhuzamban 100 nyerő ügylete volt. Sikereinek, és hatalmas vagyonának köszönhetően szamuráj tisztséggel jutalmazták.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

Címkék:
itrader,