A válság korbácsolja a megtakarításokat

Pénzcentrum2011. október 6. 20:07

A gazdasági környezet bizonytalansága a régióban és különösen Magyarországon megtakarításai növelésére ösztönzi a lakosságot. Az egyes országok gazdaságának fejlődésével a biztosítási piacok evolúciója is ebbe az irányba mutat, a következő lépcsőt az élet- és egészségbiztosítási termékek iránt megnövekvő igény jelenti.

A régió növekedési kilátásairól szóló előrejelzések szolid növekedést, vagy stagnálást valószínűsítenek, mely a kedvezőtlen munkanélküliségi adatok mellett erős nyomást gyakorol a lakossági felhalmozások növelésére és az öngondoskodást biztosító megtakarítások szükségességére.

A háztartások vagyoni helyzetének alakulását vizsgálva az euró övezetben a lakosság nyugdíjcélú és életbiztosításban eszközölt megtakarítása 2009-ben elérte a GDP 55 százalékát, míg Kelet-Európában ez az arány 7 százalék körül mozgott. Magyarországon e megtakarítások aránya 2010-ben 22 százalék volt, azonban 2011-ben - a magán-nyugdíjpénztári adatok nélkül - ez az arány 12 százalékra csökkent.

"A bizonytalan gazdasági környezet régiónkban is erős hatást gyakorolt a háztartási megtakarítások fontosságának felismerésére. A növekedés a háztartások megtakarításában már számszerűsíthető volt, ami a válság okozta bizonytalanságérzésre adott válaszreakció mellett a lakosság öngondoskodási hajlandóságának emelkedését is jelzi"- összegezte Lehel Gábor, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója. "A biztosítások terén előttünk járó országok tapasztalataiból látható, hogy a piacok fejlődésének egyik lépcsője a hosszú távú megtakarítások, közöttük az életbiztosítások volumenének emelkedése, amire a külső tényezők miatt most még inkább szükség lehet."

A régiós és európai tapasztalatokat alapul véve látható, hogy a biztosítási piacok fejlődésének első hulláma a biztosítottak tulajdonában álló ingóságokhoz és ingatlanokhoz kapcsolódott (kötelező gépjármű-biztosítás, casco, lakásbiztosítás), a második hullámban indult emelkedésnek az élet, baleset és egyéb vagyonbiztosítási termékek iránti igény, amit a harmadik lépcsőben az egészségbiztosítások számának növekedése követett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ausztriában az egy főre jutó magán-egészségügyi költés 25 százalékát, nagyságrendileg 250 dollárt magán-egészségbiztosításra fordítanak. A várakozások szerint 2018-ig a kelet-közép-európai régió fejlettebb országai már elérhetik az osztrák szint 30 százalékát, amely jelentős, több száz millió eurós potenciált jelent.

 

Címkék:
egy főre jutó gdp 2018,